Activiteit

Aftrap Goudse Vrouwen Wandeling

vrijdag 3 juni 2022 , 16:00 - 16:45 uur
Illustration

In Gouda zijn veel meer straten genoemd naar mannen dan naar vrouwen en daarmee zijn vele Goudse vrouwen die zo belangrijk zijn geweest, nog te onbekend. Het zit onvoldoende in onze cultuur om ook markante en inspirerende vrouwen op deze wijze te eren. Daarom organiseert stichting Gouds Vrouwennetwerk tijdens Gouda750 een wandeltocht die belangrijke Goudse vrouwen die een straatnaam zouden verdienen, in de schijnwerper plaatst. De QR-code op elk alternatief straatnaambordje verwijst naar de site van de stichting Gouds Vrouwennetwerk (www.goudsvrouwennetwerk.nl/vrouwenstraatnamen) en geeft daar uitgebreide informatie over de betreffende persoon. 

Vrijdag 3 juni om 16:00 uur geven we het startsein, bij de oudste winkel van Gouda: tabaksspeciaalzaak Van Vreumingen (Wijdstraat 20). 

Boven deze winkel woonde Elisabeth Stoffers (1881-1971), de eerste Nederlandse kunstenares die abstract werk maakte.
Zij was de grootmoeder van voormalig eigenaar van de tabakszaak Loet van Vreumingen. Van haar worden o.a. in het Centraal Museum Utrecht en in het Rijksmuseum Amsterdam werken bewaard. 

16:00 uur Welkomstwoord 

16:10 uur Korte reflectie “Hoe belangrijk is een vrouw als Elizabeth Stoffers” 

16:20 uur Onthulling (straat)naambordje door Loet van Vreumingen, voormalig eigenaar van de gelijknamige tabaksspeciaalzaak en kleinzoon van Elisabeth Stoffers. 

16:30 uur Overhandiging brochure bij de straatnamenroute aan de aanwezigen en mogelijkheid om via de QR-code meer te weten te komen over Elisabeth Stoffers, en over de andere bijzondere vrouwen die in de wandelroute zijn opgenomen. 

Na de opening is het voor geïnteresseerden tot en met eind september mogelijk om de route zelfstandig te wandelen en via QR codes informatie te lezen over deze belangrijke vrouwen. Op een aantal zaterdagen in de zomervakantie zijn vertelsters aanwezig om over de vrouwen te vertellen.

Kijk op https://www.goudsvrouwennetwerk.nl/vrouwenstraatnamen/ voor meer informatie (ook in het Engels). 

We zien ernaar uit je op vrijdag 3 juni te ontmoeten bij Van Vreumingen.

Locatie
Tabaksspeciaalzaak Van Vreumingen, Wijdstraat 20
Kosten
Gratis
Deel dit: