Activiteit

Lezing 'Geloven in Gouda, een bewogen geschiedenis'

zaterdag 25 juni 2022 , 19:30 - 20:30 uur
Illustration

Historicus W.A. Postma houdt op zaterdag 25 juni een lezing getiteld 'Geloven in Gouda, een bewogen geschiedenis' over de geschiedenis van de christelijke kerk in Gouda.

Dit jaar viert Gouda dat de stad 750 jaar geleden stadsrechten heeft verkregen. Sinds die tijd heeft de stad een eigen Gouden Eeuw gekend, maar ook tijden van economische neergang. Ook op het gebied van het christelijk geloof kent Gouda een rijke geschiedenis. Met Erasmus als een van de bekendste denkers, wiens invloed duidelijk zichtbaar zou zijn in de eigenzinnige koers die de stad tot diep in de zeventiende eeuw zou volgen.

In de lezing gaat W.A. Postma in op het ontstaan van de stad, de geschiedenis van de Sint-Jan en de rol die de Sint-Jan speelde in de Middeleeuwen. Ook komt het belang van de kloosters aan de orde en de invloed die Erasmus had op het geloofsleven in Gouda. En tot slot behandelt de lezing de Reformatie en welke gevolgen de Reformatie had voor het eigenzinnige karakter van de stad.

W.A. Postma is al zo'n 14 jaar docent geschiedenis en geeft les aan het Stanislascollege Dalton Delft. Zijn interesse voor de geschiedenis van de stad en met name de rol die het geloof heeft gespeeld in de vorming van de eigen identiteit van Gouda zijn de aanleiding geweest voor het maken van deze lezing.

De lezing begint om 19.30 uur in Muziekpand 50, Bodegraafsestraatweg 50 in Gouda. Toegang is vrij. Voor meer informatie: 06 21480446.

Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Thema Geschiedenis
Deel dit: