Activiteit

Voorstelling: 'STADSRECHTEN? NOu ende.....' 

za 2 jul 2022 - zo 3 jul 2022 , 12:00 - 12:20 uur
Illustration

Muziektheater GOED WERK presenteert de voorstelling: 'STADSRECHTEN? NOU ENDE.....' 

In het kader van de feestelijkheden rond Gouda 750 speelt Muziektheater GOED WERK op zaterdag 2 juli en zondag 3 juli de korte muzikale voorstelling 'Stadsrechten ? Nou ende...' op het Willem Vroesenplantsoen in Gouda, om 12.00, 13.30 en 15.00 uur.
 De toegang is gratis. 

In juni 1272 verleent graaf Floris V stadsrechten aan de kleine gemeenschap van Gouda. Een omroeper komt de bevolking uitleggen wat dat betekent aan rechten en plichten. Dat is best een lastige klus. 

Muziektheater GOED WERK neemt het publiek mee naar dit moment in de Goudse geschiedenis. Even een vrolijk stapje terug in de tijd met de dames Aaf en Aleit, de notabele Govaert en de kleine ondernemer Jacoba die wel mogelijkheden ziet in die stadsrechten. Dit volk zingt veel en doet ook graag een dansje. Want een omroeper met nieuws is in de middeleeuwen een opwindende gebeurtenis. 

Deze korte muzikale voorstelling (ca. 20 minuten) is gebaseerd op de tekst van een vidimus uit 1335. (Een vidimus is een soort kopie van een document).  Het originele document, waarin de stadsrechten voor Gouda beschreven zijn is niet overgeleverd. Bij GOED WERK begrijpen ze wel waarom dat zo is. 

GOED WERK is een klein Gouds muziektheaterinitiatief. Voorstellingen worden gemaakt en gespeeld in wisselende samenstelling van cast en crew. De motor van GOED WERK is Margrethe Beelen. Voor deze voorstelling is zij de geschiedenisboeken in gedoken en heeft ze met diverse Goudse historici gesproken om een goed beeld te krijgen van Gouda in 1272.
 Samen met Helma Hartman, middeleeuwse muziekkenner en blokfluitdocent bij de Garenspinnerij, heeft ze een muzikale omlijsting gemaakt voor deze voorstelling.
 De enthousiaste Goudse cast, onder leiding van regisseur Machteld van Bronkhorst, brengt tekst en muziek tot levend verleden, met hier en daar een moderne twist. 

In juli op vakantie? De omroeper komt ook nog op 6 en 7 augustus en 3 en 4 september naar het Willem Vroesenplantsoen.
 De voorstellingen zijn alle speeldagen om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur.
 Er zijn alleen staplaatsen (maar je kunt ook zitten op het gras) en de toegang is gratis. 

Meer informatie over de voorstelling en over GOED WERK is te vinden op www.muziektheatergoedwerk.nl

Foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Jan van der Spree.

 

Locatie
Willem Vroesenplantsoen, Gouda
Kosten
Gratis

Start op za 2 juli 2022. Eindigt zo 3 juli 2022
Deel dit: