Activiteit

Keti Koti

vrijdag 1 juli 2022 , 16:15 - 18:00 uur
Illustration

Vrijdag 1 juli a.s. viert Gouda Keti Koti. Die dag is het 149 jaar geleden dat de Nederlandse slavernij in Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten formeel werd afgeschaft. Keti Koti betekent dan ook ‘Ketenen Gebroken’. Tijdens deze allereerste, nu nog kleinschalige viering staan we stil bij ons trans-Atlantische slavernijverleden, maar leggen we ook de link tussen toen en nu. Want nog altijd zien we vormen van slavernij; denk maar aan uitbuiting en schending van mensenrechten in de mode- en voedselindustrie. Keti Koti vormt de aftrap van een uitgebreide herdenkingskalender die is opgenomen in het nieuwe coalitieakkoord ‘Geef Gouda door’. 

Verdraagzaamheid in veelkleurigheid

De Goudse Keti Koti wordt georganiseerd door Libertum en het Anti Discriminatie Platform, samen met gemeente Gouda, in de periode dat Gouda 750 jaar stadsrechten viert. ‘Verdraagzaamheid in Veelkleurigheid’ is het centrale thema van Gouda750, en het doel is Gouda niet alleen mooier en leuker door te geven, maar vooral ook socialer en inclusiever. Daarom staan we 1 juli stil bij de vraag waarom Keti Koti zo’n belangrijke dag is voor de zwarte gemeenschap in Nederland. En hoe kan de geschiedenis van slavernij en kolonialisme goed ingebed worden in het Goudse onderwijs?

Minimarkt, film, spoken word en een eerlijke toost

De middag opent met een terugblik op dat koloniale tijdperk. Burgemeester Pieter Verhoeve en de wethouder Inclusie trekken vervolgens de parallel tussen het verleden en het heden. Hoe moderne slavernij eruitziet, maakt de documentaire over Tony Chocolonely pijnlijk duidelijk ‒ en dat bewustzijn is precies wat we in Gouda willen creëren. Gelukkig zijn er alternatieven voor producten die in verre landen door kindslaven worden gemaakt, zo bewijzen de Wereldwinkel en The Melting Shop in de minimarkt. We besluiten met de Droominee, die de Goudse Keti Koti samenvat in spoken word, en toosten met eerlijke appelsap en cider op de afschaffing van de Nederlandse slavernij op 1 juli 1863!

Keti Koti is voor alle leeftijden en wordt gevierd in de Chocoladefabriek. Het programma start om 16.15 uur, maar de minimarkt met informatie en prachtige producten is al vanaf 15.30 uur te bezoeken. Aanmelden is handig (want vol is vol): aanmelden@libertum.nl.

Locatie
Chocoladefabriek
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 12 jaar
Deel dit: