Activiteit

Collegereeks 1572: Geboorte van Nederland

donderdag 24 november 2022 , 19:30 - 21:30 uur
Illustration

In samenwerking met Streekarchief Midden-Holland verzorgen de bibliotheek Gouda een reeks geschiedeniscolleges op 3, 10, 17 en 24 november vanaf 19.30 uur in de Chocoladefabriek aan Klein Amerika 20 in Gouda.

‘1572: Geboorte van Nederland’
In 2022 is het 450 jaar geleden dat in 1572 de eerste vrije Statenvergadering werd gehouden. De deelnemende Hollandse steden besloten zich te organiseren en te verzetten tegen het beleid van de Spaanse landheer en erkenden Willem van Oranje opnieuw als stadhouder. Verschillende gemeentes vieren dit jaar deze ‘Geboorte van Nederland’. In deze collegereeks verdiepen we ons in verschillende historische aspecten van deze roerige tijden: de burgeroorlog, media en propaganda, zestiende-eeuwse taal en vrouwengeschiedenis. De docenten zijn prof. dr. Judith Pollmann van de Universiteit Leiden, historisch onderzoeker dr. Femke Deen en etymoloog en geschiedwetenschapper dr. Peter-Alexander Kerkhof.

College 1: Gouda, godsdienstvrede en de Burgeroorlog van 1572. Docent: Judith Pollmann
College 2: Media en propaganda tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Docent: Femke Deen
College 3: Hoe anders was het Nederlands van 500 jaar geleden? Docent: Peter Alexander Kerkhof
College 4: De vrouwen van Willem van Oranje. Docent: Femke Deen

Kaartverkoop
Kaarten zijn te koop via bibliotheekgouda.nl/geschiedenisreeks. De reeks kost € 60. Een los college kost €17,50. Leden van de bibliotheek en van de Stichting Vrienden van Archief en Librije betalen € 55 voor de reeks en € 15 voor een los college. 

Locatie
Bibliotheek Gouda | Chocoladefabriek
Deel dit: