Activiteit

Goudaderlezing Roel Bosch: Iona en Taizé, zingen draagt

donderdag 10 november 2022 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Liederen komen uit alle richtingen. Een bijzondere groep vormen de liederen die in gemeenschappen zijn ontstaan. Zo zijn er de liederen van de communiteit Taizé in Frankrijk, deze staan bekend om hun eenvoudige, meerstemmige liederen die Bijbelteksten zingend herhalen. Op deze eenvoudige liturgie, waarin ook de stilte een belangrijke plek kent, komen duizenden jongeren per jaar af uit de hele wereld.
Een andere bijzondere gemeenschap is de Iona-community, ontstaan in Glasgow, en nu een wereldwijde beweging. Hier komen bijzondere liederen vandaan, bijvoorbeeld lied 701 uit het liedboek: ‘Zij zit als een vogel.’ ‘Geloven’ is in deze gemeenschap een werkwoord met stevige maatschappelijke consequenties. En net zo goed biedt geloven de ruimte om heelheid te vinden.
Roel Bosch, predikant in Zeist, weet veel over beide gemeenschappen en heeft daar verschillende boeken over geschreven. Ook was hij betrokken bij het tot stand komen van het nieuwe liedboek in 2013 en het vervolg daarop, Psalmen anders. We zullen horen en zingen van verschillende liederen en Roel Bosch vertelt ook over de (theologische) achtergrond van deze gemeenschappen.

Locatie
De Veste
Kosten toelichting
5 euro
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Documenten
Deel dit: