Activiteit

Leesclub van de bibliotheek Gouda over 'De omwenteling' van Suzanna Jansen

woensdag 18 januari 2023 , 19:30 - 21:00 uur
Illustration

Op 22 januari is er in de Goudse Schouwburg een literair café met Suzanna Jansen. Ter voorbereiding hierop organiseert de bibliotheek Gouda op 18 januari een avond over haar boek 'De omwenteling'.

Suzanna Jansen is schrijfster en verteller. In haar boeken, zoals 'Het pauperparadijs', onderzoekt ze het verleden omdat ze het heden wil begrijpen. Het gaat haar om gewone mensenlevens, en hoe grote maatschappelijke ontwikkelingen daarop ingrijpen - armoede, de positie van vrouwen, de noodzaak om kunst te maken tegen de keer in, of wat er gebeurt als er in je land een oorlog uitbreekt.

In 'De omwenteling of de eeuw van de vrouw' schetst Suzanna de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw. Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer. In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk – en daarmee dat van ons allemaal.

Literair café en leesclub
Op zondag 22 januari 2023 om 15.30 uur is Suzanna Jansen te gast in het literair café van de Goudse Schouwburg. Ter voorbereiding hierop is er op woensdag 18 januari om 19.30 uur is er een leesclubavond in de bibliotheek over 'De omwenteling'. 

Locatie
Bibliotheek Gouda | Chocoladefabriek
Deel dit:
2 reacties

Anneke Luijnenburg

vr 13 januari 2023 13:21
Ik kom graag woensdag 18 Jan. Naar de voorlichtingsavond van Susanne Jansen

Miranda van Elswijk

vr 13 januari 2023 14:25
Dat is leuk! Je kunt een kaartje kopen via bibliotheekgouda.nl/omwenteling