Activiteit

LichtKunstGouda XXS: Exposure Value ZER0

wo 7 dec 2022 - za 31 dec 2022 , 12:00 - 17:00 uur
Illustration

Het jaarlijkse project LichtKunstGouda van kunstcentrum Firma Van Drie biedt deze keer de kans aan een jonge talentvolle kunstenaar met een solotentoonstelling van 7 t/m 31 december. In ‘Exposure Value ZER0’ laat Jasper van den Ende zijn licht schijnen over het thema stadsverlichting. Bezoekers ervaren door middel van foto’s en lichtinstallaties de buitensporige manier waarop Europese steden ’s nachts verlicht worden.  
Kom je langs tijdens Gouda bij Kaarslicht op  vrijdag 16 december? De tentoonstelling is dan onderdeel van het programma en is te bezoeken tot 22.00 uur in een magisch (maar bescheiden) verlichte stad.

Lichtsteden Londen en Parijs
Elektrische verlichting maakt een stad toegankelijker, veiliger, maar ook heel veel lichter. Vaak meer dan noodzakelijk, want hoeveel licht hebben we eigenlijk nodig? Dit vraagt beeldend kunstenaar Jasper van den Ende zich af. Hij onderzocht via experimentele fotografie hoe Parijs en Londen oplichten in de nachtelijke duisternis. Van den Ende gebruikt de ‘nulwaarde’ - een meetwaarde die fotografen in de jaren ’50 gebruikte - als concept waarbij de controle over de belichting uit handen wordt gegeven aan het aanwezige licht zelf.  

Dit leidt tot impressionistische beelden, waarbij het licht bijna buiten de kaders lijkt te treden.  De beelden van lege straten die een dromerig decor geven aan het nachtelijke licht kunnen als esthetisch worden ervaren, maar zijn tegelijkertijd een weergave van verspilling. Want Europa bevindt zich midden in een energiecrisis, die aanspoort om te her-denken hoe we nachtelijke verlichting inzetten. 

Open: 7 t/m 31 december, woensdag t/m zondag 12.00 – 17.00 uur
Zondag 25 december gesloten!
Adres: Achter de kerk 13, Gouda
Meer informatie: www.lichtkunstgouda.nl
Over de kunstenaar: www.jaspervandenende.com

Kosten
Gratis

Gestart op wo 7 december 2022. Beëindigd za 31 december 2022
Illustration
 
Deel dit: