Activiteit

Boompjes oogsten bij de Spoorzone

zaterdag 4 februari 2023 , 10:00 - 15:00 uur
Illustration

Help je zaterdag 4 februari mee? Die dag gaan we jonge bomen oogsten bij de Spoorzone in Gouda en verplaatsen die tijdelijk naar GOUDasfalt. Daar kunnen ze een week later gratis opgehaald worden om geplant te worden op een plek waar ze welkom zijn en verder kunnen groeien. Het planten van meer bomen is een goede oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om inwoners te helpen aan meer groen in hun directe omgeving. 

Hoe verminderen we de CO2 en bevorderen we de biodiversiteit op korte termijn? Door meer bomen te planten. De landelijke organisatie MeerBomen.nu redt jonge bomen op plekken waar zij niet volwassen kunnen worden, bijvoorbeeld door de komst van nieuwbouw, of op plaatsen waar het gebied open moet blijven. De afgelopen jaren heeft Meerbomen.nu al meer dan een miljoen boompjes een nieuwe kans gegeven. Duizenden vrijwilligers hebben hieraan meegeholpen.

In Gouda start nu een eerste project aan de Spoorzone
Vrijwilligers verzamelen op zaterdag 4 februari de jonge bomen in dat gebied en brengen ze tijdelijk naar GOUDasfalt. Daar worden ze 1 week later op 11 februari gratis uitgedeeld aan wie ze maar wil hebben. Hier is ook meer parkeergelegenheid. De boompjes kunnen dan verder groeien in buurttuinen, voedselbossen, tuinen van inwoners of bij boeren en tuinders. Zo verhuizen zaailingen en stekken naar een plek waar ze welkom zijn.

Kom meehelpen met de oogstdag op 4 februari in Gouda
Het oogsten van de boompjes vindt plaats op zaterdag 4 februari van 10.00 - 15.00 uur. De locatie is de burgemeester Jamessingel. Volg vanaf het Huis van de stad en de cinema het spoor en dan kom je bij een braakliggend terrein met hekken eromheen. De ingang is tegenover de Rijsselseweg (voorbij de Blokker-locatie). Neem je eigen spade mee en wellicht een kruiwagen.
Meld je aan via duurzaam@gouda.nl

Er komt hulp van een graafmachientje voor boompjes die al teveel vast zijn gegroeid. We willen zoveel mogelijk boompjes redden. Dat houdt in uitgraven en helpen opladen op een vrachtwagen.  Dan vervoert Promen de boompjes naar GOUDasfalt waar ze worden ingekuild.

Gebruik van een toilet kan bij de winkel van Brokken enzo (Rijsselseweg).
Lunch en drinken zelf meenemen.

11 februari uitdeeldag op GOUDasfalt
Zaterdag 11 februari tussen 10 en 14 uur is de uitdeeldag op GOUDasfalt. Hier kunnen Goudse inwoners dan gratis jonge boompjes en struiken tussen de 1 en 4 meter hoogte meenemen. Neem wel een plastic zak mee, want er is geen pot om de kluit. 
Het aantal boompjes is beperkt, dus op=op.

Veelal zijn de boompjes berken en elzen, maar af en toe zit er een (krul)wilg bij en er staan op deze locatie heel veel groene en rode Kornoelje struiken! Ook zijn zaadjes te oogsten van Sint Jacobskruid en Kaardebollen.

Wil je een hele specifieke boom? Kijk dan op de website van www.meerbomen.nu daar kan je zien wat er waar in Nederland geoogst wordt. Er zijn diverse bomenhubs waar je e.e.a. zelf kan afhalen.

Alleen voor het meedoen met oogsten even aanmelden via duurzaam@gouda.nl voor het ophalen geldt dit niet.

Kosten
Gratis
Kosten toelichting
zaailingen groeien in de natuur
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: