Activiteit

De Verwondering in de Chocoladefabriek

zaterdag 16 september 2023 , 9:00 - 17:00 uur

Gouda is een nieuw festival rijker. In het weekend van 14 t/m 16 september barst in de hele binnenstad De Verwondering los, een groots festival vol muziek, beeldende kunst,dans, (straat)theater en onverwachts spektakel in het hart van Gouda. Aan de opening van het culturele seizoen nemen onder andere deel: Goudse Schouwburg, Cultuurhuis Garenspinnerij, Museum Gouda en de Chocoladefabriek. 

De Verwondering is een direct vervolg op de succesvolle Gouda750 Finale, die gevierd werd in 2022. Het festival komt jaarlijks terug en wordt de opening van het culturele seizoen. Bijna alle programmaonderdelen zijn gratis, voor sommige is het wel nodig om te reserveren of voor een klein bedrag een ticket te kopen. Lees meer op verwondering-gouda.nl

In de Chocoladefabriek is het volgende te doen:

Bibliotheek Gouda - Een huis voor muis
Reizend Poppentheater Dubbele Jan treedt op met de voorstelling 'Een huis voor muis', speciaal voor kinderen van 2,5 tot 5 jaar. De voorstelling is gebaseerd op het prentenboek 'Kleine muis zoekt een huis', is vol muziek en heeft een verrassend decor. Er zijn voorstellingen om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Het is gratis, maar je moet je wel aanmelden:

Meld je aan voor de voorstelling van 14.00 uur

Meld je aan voor de voorstelling van 15.00 uur

Meld je aan voor de voorstelling van 16.00 uur

Bibliotheek Gouda - wat is jouw favoriete boek? 
De waanzinnige boomhut, De grijze jager, Het dagboek van een muts of iets heel anders? Laat in het grote rode boek op de begane grond van de Chocoladefabriek weten wat jouw favoriete boek is en waarom. Of bekijk de leestips van andere kinderen en leen de boeken gelijk in de bibliotheek!

Drukkerswerkplaats 
Drukkerswerkplaats Gouda is een ambachtelijke werkplaats in de Chocoladefabriek Gouda. Vaklieden zetten hier tekst met behulp van loden letters. Iedere woensdag kun je hier een kijkje nemen. En natuurlijk op 16 september tijdens ‘De Verwondering’!

Mirakel Musicaltheater 
Kinderen leren bij Mirakel Musicaltheater dansen, toneelspelen en zingen. Tijdens ‘De Verwondering’ kunnen ze een workshop volgen, al dan niet voorzien van een mooi geschminkte versiering rond hun ogen. Ook kunnen ze genieten van een terugblik op de voorstelling ‘Koning van Katoren’. En wat doet die grote draak met zeven koppen op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek? Laat je op mirakelse wijze betoveren!

Streekarchief Midden-Holland 
Onder het motto ‘Heerlijk naar het archief’ geeft historicus Maarten Prins om 14.00 uur bij Streekarchief Midden-Holland een college over heerlijkheden. Heerlijkheden waren zelfstandige gebieden met eigen lokale wetten, bestuurders en rechtspraak en kunnen gezien worden als voorlopers van de huidige gemeenten. In de middeleeuwen waren heerlijkheden vrijwel altijd in handen van edelen. In de loop van de zeventiende en achttiende eeuw kwamen steeds meer heerlijkheden in handen van rijke burgers en steden. Hoe verliep dit proces, wat waren de oorzaken van deze ontwikkeling? Prins geeft ons een inkijk in het reilen van zeilen van deze bestuursvormen, die ook garant stonden voor vele conflicten tussen ambachtsheer en de bewoners. Aansluitend zijn de leden van het transcriptiecafé paraat om interessante heerlijkheidstukken uit de collectie van het streekarchief te tonen en toe te lichten. Voor de extra verdieping is er bovendien een pallettentoonstelling op de eerste verdieping van de Chocoladefabriek.

Techniekwerkplaats - bouw een huis voor de muizen Sam en Julia 
In de Techniekwerkplaats ben je tussen 14.00 en 17.00 uur van harte welkom. Wij presenteren dan onder andere ons programma voor het najaar. Als voorbode op de Kinderboekenweek rond het thema ‘Bij mij thuis’ hebben we deze middag een speciaal inloopprogramma! Maak kennis met de beroemde (boeken)muizen Sam en Julia en help mee met het bouwen en inrichten van hun muizenhuis. Er zijn bouwplaten, maar natuurlijk mag je je eigen fantasie gebruiken!

VRSPACE - ontdek de wonderen van de virtuele wereld 
‘Modules’ is een project van digital artist Maxim Zhestkov waarbij verschillende vormen van kunst - architectuur, sculpturen, film en muziek - samenkomen in een intense, interactieve virtuele ervaring. Tijdens ‘De Verwondering’ kun je deze ervaring tussen 10.00 uur en 17.00 uur beleven op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek.

Locatie
Chocoladefabriek
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
 
Deel dit: