Activiteit

Movies that Matter: Blue ID

woensdag 4 oktober 2023 , 20:00 - 22:30 uur
Illustration

Het nieuwe seizoen van de reeks films over mensenrechten en maatschappelijke kwesties start sterk met de rijke docu BLUE ID (Publieksprijs IDFA 2022). De film volgt tien jaar lang de vele sociale en persoonlijke kanten van de gender-transitie van de Turkse acteur Rüzgar Erkoçlar. Na de film volgt een Q&A met Goudse transgender Evelyn van de Kamp en haar vader, die uit eigen ervaring het onderwerp van de film toe kunnen lichten vanuit Nederlands perspectief. Achteraf is volop gelegenheid tot napraten in de foyer, zoals altijd met Happy Hour (30% korting op consumpties).

Eind 2012 krijgt voormalig acteur Rüzgar Erkoçlar zijn eerste testosteroninjectie, een belangrijke stap in zijn geslachtsbevestiging en een mijlpaal die hem doet stralen van geluk. ‘Ik was altijd al een man,’ zegt hij. ‘Ik heb niemands goedkeuring of acceptatie nodig.’ De voormalige acteur is omringd door een liefdevol gezin en al begrijpen zijn ouders hem misschien niet helemaal, steunen doen ze hem altijd.

Regisseurs Burcu Melekoglu en Vuslat Karan maakten met BLUE ID een (ook visueel) rijke film die Erkoçlar over lange tijd volgt. Daardoor weten ze een zeer breed pallet weer te geven van de vele verschillende sociale en persoonlijke kanten van Erkoçlars gendertransitie. We krijgen niet alleen mee hoe transfoob de media, ambtenarij, religie en de rechtbank (specifiek) in Turkije hiermee omgaan. Ook dagelijkse, terloopse gebeurtenissen, opmerkingen en gedachtes, die niet perse venijnig bedoeld zijn, beïnvloeden Erkoçlars dagen en zijn werk, dat hij los van alle problemen graag gewoon zou willen kunnen voortzetten, als man. En ondertussen gaat het leven ook gewoon door. En gloort na lang wanhopen ook nieuwe hoop ...

Locatie
Filmhuis Gouda
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: