Activiteit

Drie Vrouwen

woensdag 6 december 2023 , 20:00 - 22:30 uur
Illustration

Een seizoen lang bijzondere voorstellingen rondom ons slavernijverleden. Films, gasten, debat (en meer) belichten het onderwerp vanuit vele kanten. Vrouwen staan centraal in de drie films dit najaar van 2023 met als laatste de docu DRIE VROUWEN.

Regisseur Ida Does vervlecht kunstig verhalen en ervaringen van drie vrouwen tot een relaas over de gedeelde geschiedenis van slavernij en kolonialisme. Ze verpakt wat onzegbaar gruwelijk is in schoonheid. Does blijft mild, pleit voor erkenning, verzoening en een gezamenlijke toekomst.

Vanaf de late 16 de eeuw voerden Nederlanders naar schatting ruim 600.000 slaafgemaakte mensen uit Afrika. Ze werden te werk gesteld in de koloniën of verkocht, niet als mens maar als handelswaar. 

Onderzoeker Ellen-Rose Kambel ontdekt dat haar overgrootmoeder is geboren als privé-slaaf van ene ‘Charbon’. Op een foto zit hij in Sassenheim, waar nog familie blijkt te wonen. Erfgoeddeskundige Valika Smeulders organiseert historische wandelingen in Den Haag waar de economische elite en het bestuur van de koloniën zetelden. Winti-priesteres Marian Markelo vertelt over de winti-cultuur en bekijkt schilderijen waarop de elite zich graag met hun zwarte bedienden lieten vastleggen.

:: Te gast: Winti-priesteres Marian Markelo.

Locatie
Filmhuis Gouda
Doelgroep
Alle volwassenen
Documenten
Deel dit: