Activiteit

Boekpresentatie ‘Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda

zaterdag 27 januari 2024 , 15:00 - 17:00 uur
Illustration

Welke rol speelde het stadsbestuur in het koloniaal en slavernijverleden van Gouda? Wat was de betrokkenheid van Goudse regenten als plantage-eigenaren en slavenhouders? En hoe werkt het verleden door in het heden? Zaterdag 27 januari 2024 om 15.00 uur presenteert het Streekarchief Midden-Holland het boek ‘Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda. Een verkenning’, met daarin de eerste antwoorden op die belangrijke vragen.  

Bij de start van de verkenning was nog weinig bekend over het koloniaal en slavernijverleden van Gouda, maar er is al veel ontdekt. Bijvoorbeeld over de rol van Goudse pijpen als ruilmiddel bij de slavenhandel. En over de verkoop van plantageproducten als koffie, thee, cacao en suiker in Gouda. Diverse auteurs beschrijven een breed spectrum aan onderwerpen. Zij geven ook, zo goed en zo kwaad als het kan, de slaafgemaakten en inwoners van de koloniën een gezicht. 

Overhandiging aan burgemeester Pieter Verhoeve 

De verkenning werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Gouda als onderdeel van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023-1 juli 2024). Het eerste exemplaar wordt dan ook overhandigd aan burgemeester Pieter Verhoeve.  Na afloop is er tijd om met een drankje en een hapje na te praten en krijgen alle aanwezigen een exemplaar van de publicatie. Het is boek is na de presentatie, zo lang de voorraad strekt, gratis verkrijgbaar bij het Streekarchief Midden-Holland in de Chocoladefabriek in Gouda. 

Iedereen is welkom 

Iedereen is welkom bij de presentatie, die plaatsvindt op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. Het programma staat op de website van het archief: https://samh.nl/nieuws/presentatie-bundel-koloniaal-en-slavernijverleden-gouda. Aanmelden graag via info@samh.nl

Locatie
Chocoladefabriek
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: