Activiteit

Lezing mw. prof H. Ghorashi: Structurele bite van diversiteit en verbinding

donderdag 21 maart 2024 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Stichting 21 maart organiseert in het kader van de Internationale dag tegen racisme en discriminatie haar jaarlijkse 21-maart lezing. We verwelkomen mw. Prof. H. Ghorashi.

Diversiteit is een van de meest besproken onderwerpen geweest in de laatste twee decennia, zij het dat het begrip soms veel aandacht krijgt (wanneer het economisch goed gaat) en soms haast in vergetelheid raakt (in de tijden van crisis). Daarnaast heeft 2020 meer dan ooit laten zien dat de kloof tussen onze systemen en de mensen die de steun van die systemen het meest nodig hebben, veel te groot is. Er lijkt weinig vertrouwen te zijn in formele instanties. Er is weinig hoop dat deze instanties in staat zijn tot reflectie en van daaruit verbindingskracht zullen tonen om het vertrouwen van de burgers terug te winnen. 

In haar lezing zal mw. Ghorashi pleiten voor het aanboren van nieuwe vormen en bronnen van verbinding die aandacht hebben voor diversiteit. Hierin is ook handelingswijsheid nodig om groepen te bereiken die door structurele omstandigheden minder kans hebben tot participatie. Wat houdt de instituties tegen om dit te doen?

We sluiten de lezing af met Hanneke Leroux, oud stadsdichter van Gouda. Zij draagt een eigen gedicht voor.

U bent van harte welkom u om bij deze lezing aanwezig te zijn.

Wanneer: donderdag 21 maart 2024, 20.00 uur

Waar:  Agnietenkapel te Gouda. 

Tijd: 20.00 uur, vanaf 19.30 uur inloop

Halleh Ghorashi is sinds 2012 hoogleraar Diversiteit en Integratie bij de afdeling Sociologie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Ze is tevens Kroonlid van de SER en lid van KNAW en KHMW. Ze combineert inzichten vanuit antropologie, sociologie, vrouwenstudies, organisatiewetenschappen en filosofie en stelt een kritische benadering van diversiteit en inclusie voor. Daarnaast wijst ze op het belang van perspectieven van migranten en vluchtelingen. Kennis daarvan kan helpen bij het maken van meer inclusieve structuren. Haar werk is onderscheiden met tal van prijzen en erkenning. (bijv. Triomf 2008, VICI Research award 2018: https://engagedscholarshipnarrativesofchange.org/).

Om een plekje te reserveren, stuur een mailtje naar secretaris@stichting21maart.nl

Locatie
Agnietenkapel
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
maximum aantal deelnemers
75

Aantal aangemelde deelnemers: 1

Meld je aan
Deel dit: