Activiteit

Fairtrade stadswandeling langs Goudse kledinghistorie

zaterdag 11 mei 2024 , 13:30 - 16:15 uur
Illustration

Fairtrade Gouda organiseert op zaterdag 11 mei een stadswandeling die ditmaal de Goudse textiel- en kledingindustrie als thema heeft. Dat gebeurt onder leiding van een stadsgids.

De wandeling is op 11 mei en vertrekt bij het schoolgebouw aan de Lange Groenendaal 46, waar kinderopvang Bibelebonz en de studio van RTV Gouwestad zijn gevestigd.

Gouda heeft meer kledinghistorie dan je op het eerste gezicht zou denken. 

Rond 1400 al kende Gouda een bloeiende lakenindustrie en waren er talloze looihallen, een eeuw later kwamen de volders en ververs, beide ambachten in de lakenindustrie. Bekend waren de gilden van vollers en wevers. Een en ander speelde zich af in de omgeving van molen De Punt bij het Houtmansplantsoen. 

De grootste bloei van de lakenindustrie was in de 15e eeuw. Na de val van Antwerpen in 1585 tijdens de 80-jarige oorlog kwamen veel Vlamingen naar Gouda. Rond 1600 was de lakenindustrie nog altijd de belangrijkste plaatselijke nijverheid, maar daarna kwam het verval. 

Eeuwen later kreeg Gouda de garenindustrie, zoals de Goudse Machinale Garenspinnerij. Dat zorgde voor de eerste sociale onrusten in de stad. Nu doet de gerestaureerde Garenspinnerij dienst als cultureel centrum.

Bekend in Gouda zijn de stoffenmarkten, die nog altijd op de Goudse warenmarkt worden gehouden. En een bekende Goudse, Barbara van Meerten, schreef rond 1820 het eerste handwerkboek van Nederland. Ze was een sociaal bewogen vrouw die zich inzette voor kinderonderwijs en zorg voor de armen. 

De gids zal de deelnemers aan de wandeling voeren langs plaatsen en plekjes, die met deze historie te maken hebben. Daarbij wordt ook verwezen naar de Fairtrade deelnemers die zich heden ten dage met Fair Fashion bezig houden. Tijdens de wandeling wordt een stop gemaakt bij Simon Levelt voor een kopje thee. De wandeling eindigt bij Outdoor Gouda aan de Nieuwehaven, waar de deelnemers nog een hapje en drankje wordt aangeboden. 

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@fairtradegemeentegouda.nl

De wandeling is gratis en start op 11 mei om 14 uur bij de studio van RTV Gouwestad aan de Lange Groenendaal 46. Vanaf 13.30 uur is daar eerst een inloop met een kopje koffie of thee. Het aantal deelnemers is beperkt, dus wie het eerst komt, het eerst maalt.

Deze activiteit wordt georganiseerd tijdens de landelijke Fairtrade Week van 4 t/m 12 mei met het thema 'Fair Fashion'. In de hele week besteden zo'n 12 kledingwinkels en juweliers in de binnenstad aandacht aan eerlijke en duurzame handel.

De wandeling op 11 mei is gratis. Aanmelden via info@fairtradegemeentegouda.nl   Informatie 06 1299 9882

Locatie
pleintje voor Studio Gouwestad, Lange Groenendaal 46
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: