Organisatie

Plantenbrigade Gouda

Informele groep

De Plantenbrigade Gouda bestaat uit een informele groep Buurtvergroeners die in wisselende samenstelling planten en kleine struikjes van de vernietiging redt en deze een tweede leven geeft. Dit doen wij in buurttuinen (in oprichting) en in tuinen van particulieren (waar tegels gewipt worden) met een kleine portemonnee, die daar zelf fysiek niet toe in staat zijn en die geen sociaal netwerk hebben. Op deze manier helpen wij op een duurzame manier Gouda te vergroenen. Wij doen veel op de fiets en bakfiets.


Afgelopen jaar (2023) hebben wij veel planten en bollen kunnen redden uit tuinen van voormalige school De Ark, Apostolisch genootschap, Braakliggend terrein Raadhuisweg (Reeuwijk), Groencentrum Bloemendaal en diverse particuliere (volks)tuinen.
Deze planten hebben een herbestemming gekregen bij o.a. startende Buurttuinen als Nelson Mandela tuin, Vogeltuin, Bunchetuin, Blokkertuin bij de opvang van Oekraïners en AZC Molenwiek en ook bij een aantal particulieren.


Planten die niet direct een herbestemming kunnen krijgen, worden tijdelijk geplant bij de Stadsakker in een speciaal afgeschermd stukje grond. We zijn heel blij dat we deze plek mogen gebruiken en zijn nog op zoek naar een leuke naam voor deze ‘tijdelijke opvang tuin’!


We willen in de nabije toekomst graag aan de slag in Gouda met 'Sociaal Tuinieren' waarbij versteende tuinen van particulieren met een kleine portemonnee, die daar zelf fysiek niet toe in staat zijn en die geen sociaal netwerk hebben worden vergroend. 
Wij hebben een samenwerking voor ogen met Stichting Present, Woningbouwcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners, Tuinambassadeurs en de gemeente Gouda.


Lijkt het je leuk om mee te helpen?
Planten redden, planten tijdelijk in te graven bij de Stadsakker, te helpen bij het herplanten of heb je tuinplanten voor ons? Neem dan contact op: plantenbrigade.gouda@gmail.com


Wat doen wij NIET:
Wij redden geen kamerplanten, grote struiken, coniferen en bomen.
Kamerplanten kun je doneren in een van de plantenbiebs in de stad.
Bomen en grote struiken kun je doneren aan Meerbomen.nu


Deel dit: