Bericht

Onspectaculaire stapjes

Geplaatst op 12 juni 2023, 13:30 uur
Illustration

Hoe kan het zijn dat twee mannen die het beste voor hebben met de stad Gouda en de Gouwenaar totaal anders denken over de kracht van een inspiratietocht, een wijktoer, door de buurt?

Tijdens een boottochtje vertelde ik een vriend dat we laatst een wijktoer bij hem in de wijk hadden georganiseerd. Een wijktoer, eigenlijk noemen we het liever inspiratietour, is een ‘reis’ langs allemaal leuke plekken en projecten in een buurt of wijk. De toer waar ik over vertelde was in de Burgen en Lusten buurt bovenin Gouda. Ik vond het echt ontzettend leuk met mooie ontmoetingen. Hoewel ik al best wat mensen ken inmiddels in dat gebiedje, ontdekte ik wederom een schat aan power in de mensen die er wonen en wat zij belangrijk vinden.

Het enthousiasme in de boot werd niet direct opgepakt, want ik kreeg de vraag of ik het geen ‘klein bier’ vind. Nadat hij had uitgelegd wat dat betekent (ik ben niet zo’n bierdrinker) realiseerde ik me dat zo’n inspiratietoer in zijn oren blijkbaar klinkt als ‘niet erg belangrijk’. En dat terwijl ik denk dat zo’n ‘reis’ wel belangrijk is voor een buurt. Je kunt je voorstellen dat ik daar even over na moest denken. Hoe kan het zijn dat twee mannen die het beste met de stad en de Gouwenaar voor hebben totaal anders denken over zo’n wijktoer?

Het antwoord volgde toen ik het deelde met Peterpaul en Heleen. Peterpaul dacht dat ik het wellicht te negatief had opgepakt. Waarschijnlijk werd het niet helemaal zo bedoeld. En daarbij: ‘Ik vind het juist mooi dat het klein is, niet alles hoeft toch 'in de krant'. Heleen voegde toe: “Het belang ga je pas zien als je meer begrijpt van communitybuilding en onderliggende principes. En dat het inderdaad om kleine 'onspectaculaire' stapjes gaat.

 Die kleine stapjes. Het achtervolgt me al jaren. Maar als ik terugkijk en zie welke stappen er genomen zijn, dan levert dat al een hele wandeling op. Een wandeling met allemaal Gouwenaars. Het worden er steeds meer. Het is een soort community-buildings-wandeling. En om die samen te lopen zijn er dus onderliggende principes. Daar moeten we het wellicht vaker over hebben. De principes van Gouda Bruist vind je op de website of in de flyer, maar ik zal twee principes delen die voor mij erg belangrijk zijn en soms nog best wel een uitdaging.

De eerste is luisteren, agenda-loos luisteren. Dat kan alleen als je diegene echt wilt horen, wilt leren kennen en dichterbij durft te laten komen. Dat is namelijk ook community building: dichterbij elkaar komen. Luisteren met oren, ogen en hart. Je ‘hoort’ soms meer met je ogen en hart dan met je oren.

De tweede is ‘van onderaf’. Niet één of andere instantie of de gemeente beslist. Nee, de bewoners beslissen wat ze willen. Bewoners zijn de ervaringsdeskundigen, zij zijn capabel en bij hen mag verantwoordelijkheid liggen om samen te bouwen aan een mooiere stad. We kijken eerst naar onszelf en wijzen niet direct naar de gemeente. Daarom houd ik zo van de leus van Gouda Bruist: samen maken we de stad. Met onspectaculaire stapjes.

Arie Jan

P.s. De foto’s komen uit het verslag van de inspiratietoer. Meer zien? dit is de link: https://photos.app.goo.gl/GJTLAMXtvbEDgEGU7.

Deel dit: