Bericht

film KATIBO YE YE over ons slavernijverleden + Q&A met regisseur

Geplaatst op 13 juli 2023, 16:56 uur
Illustration

donderdag 20 juli, 20.00u in Filmhuis Gouda
documentaire KATIBO YE YE + Q&A met regisseur Frank Zichem

:: Speciale voorstelling i.h.k.v. het Herdenkingsjaar Slavernijverleden in Gouda.
:: Documentaire KATIBO YE YE toont dat de wonden van de slavernij nog niet zijn geheeld
:: Regisseur Frank Zichem is in het Filmhuis te gast voor een korte inleiding en een Q&A na afloop.

Dit jaar vieren en herdenken we dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Het herdenkingsjaar loopt nog tot 1 juli 2024 en daaraan draagt ook Filmhuis Gouda een steentje bij. Op donderdag 20 juli is regisseur Frank Zichem te gast voor een Q&A bij de vertoning van zijn documentaire KATIBO YE YE. Daarin reist hij met de Surinaams-Nederlandse Clarence Breeveld af naar Afrika en Suriname, op het spoor van zijn tot slaaf gemaakte voorouders.


De film
KATIBO YE YE is een documentaire waarin de in Suriname geboren, in Nederland wonende Clarence Breeveld graag de plekken wil bezoeken waar zijn voorouders als slaven werden verhandeld. Samen met regisseur Frank Zichem reist hij af naar Ghana en laat zich daar informeren over hoe en waar de slavenhandel plaatsvond. Breeveld is zichtbaar aangeslagen bij de zompige kerkers en de 'door of no return' van Cape Coast Castle. De ontmoeting met de 'sleuteldrager' van de machtige Ashantikoning verloopt ook niet zonder emoties. Bij Fort Elmina ontmoeten ze de Ghanees Stephen Korsah, die veel over de slavernijgeschiedenis in eigen land en in Europa weet, maar niets over eindpunt Suriname.

De roadmovie krijgt een vervolg als Korsah meereist naar Suriname. In de binnenlanden wordt hij begroet in het Kromanti, de taal uit zijn eigen geboortestreek. Zelfs de stoere Korsah is nu ontroerd. De wonden van de slavernij zijn bij lange na niet geheeld…


Slavernijverleden in Gouda
In het herdenkingsjaar staan we stil bij het onrecht en de strijd die is geleverd door de tot slaafgemaakten. Het herdenkingsjaar beoogt aandacht te vragen voor het Nederlandse slavernijverleden en de gevolgen daarvan, die vandaag de dag nog steeds van invloed zijn.

Dat doen we samen in de stad door middel van activiteiten die verspreid over het hele jaar plaatsvinden. Iedereen kan hieraan meedoen of deze bezoeken. Door het slavernijverleden bespreekbaar te maken, kunnen we ervan leren, elkaar beter begrijpen en bouwen aan een inclusieve samenleving.


Activiteiten in Gouda
In Gouda wonen mensen met diverse achtergronden en unieke verhalen. We delen een gezamenlijke geschiedenis, vanuit verschillende perspectieven. Om deze geschiedenis te erkennen en te begrijpen worden het hele jaar diverse activiteiten en evenementen in de stad  georganiseerd door Goudse organisaties en inwoners. Denk aan tentoonstellingen, lezingen, een theaterstuk, wandelingen en rondleidingen. En in Filmhuis Gouda enkele films ingeleid of nabesproken door gasten. Allemaal met als thema ons gezamenlijke slavernijverleden. We nodigen iedereen uit om mee te praten of te komen kijken!

Bezoek de site van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden om te zien wat er te doen is in het herdenkingsjaar in Gouda: alle activiteiten

Deel dit: