Bericht

Kerst bij Peterpaul interview #01

Geplaatst op 18 december 2011, 09:36 uur

Passion- Kerst, muziek heelt

Wintertijd in huize Kloosterman


December 1999 is Peterpaul Kloosterman in Gouda komen wonen en hij mist nooit een Kaarsjesavond. Kerstliefhebber? vraag ik mij in stilte af. Ik krijg een espresso en we raken in gesprek.


Aan de muur tegenover mij, hangt een grote poster met een letter vormgegeven door Peterpaul. Naar mijn mening ontwerpt hij vrij sober. Ik vraag hem ernaar en hij beaamt inderdaad sober en functioneel te ontwerpen. Hij noemt zichzelf een modern traditionalist. ‘Je leeft in déze tijd. Kijk naar het verleden, ervaar het verleden en neem het goede mee naar Nu’, is zijn uitgangspunt.

Dan vraag ik hem of hij vanwege zijn liefde voor letters soms ook graag leest? Mis! Hij heeft weinig met taal.

Het gaat hem om de vorm van de letter en de witruimtes eromheen. Daarin wil hij het evenwicht vinden. Het gaat om het visuele totaalbeeld van tekst.

Net als bij muziek. Muziek gaat voor Peterpaul om een totaalgevoel, gevormd door klank en sfeer. Als de gezongen tekst mooi is dan is dat meegenomen, maar meestal kent hij de teksten niet echt.


(foto gemaakt door Peterpaul)


Er is een uitzondering. Begin jaren ’90, toen Peterpaul deel uitmaakte van het Toonkunstkoor Utrecht, zong hij huilend en wel de Matthäus-Passion van Bach. Dit brengt ons gesprek op geloof en ook op The Passion, het passiespel gebracht als eigentijdse musical in Gouda in april 2011. Muzikaal niet geweldig vindt hij, maar als totaalconcept zeer wel geslaagd en het heeft Gouda positief in het nieuws gebracht.

Met zijn gezin zag hij op het Bolwerk het enorme kruis naderen. Vanaf dat punt zijn ze meegewandeld tot de Dubbele Buurt, er daar tussenuit gegaan en de Markt opgelopen. De atmosfeer was bijzonder goed en terwijl hij erover praat, zie ik enige ontroering in zijn ogen. Peterpaul komt op mij over als een open en gevoelige man. Hij geeft dit volmondig toe en vaart er wel op. Soms is hij te open, komt alles binnen en moet hij even goed afschermen. Hij vindt zichzelf op die momenten een charmante chaoot.

 

Peterpaul is gereformeerd opgevoed. Met het instituut kerk kan hij echter niets. ‘Uiteindelijk gaat het allemaal om hetzelfde’, zegt hij. ‘Er zijn tegenstellingen in uiterlijke verschijningsvorm, maar in de basis is alles verbonden met elkaar en gelijk aan elkaar. Zelfs het doel, de mens zoekt zingeving.’

Als iets voelt als waarheid, diep van binnen, dan is het voor Peterpaul ook waarheid. Het verhaal, zowel vorm als inhoud, doet er dan totaal niet meer toe. Het gaat om een primair oergevoel, instinctief en intuïtief.

Dit voelde hij bijvoorbeeld sterk toen hij Margreet ontmoette, zijn geliefde. Regelmatig ervaart hij dit gevoel bij het beluisteren van muziek. En het is ook zijn kompas bij het ontwerpen van vormen in het algemeen en letters in het bijzonder.

 

Van Pasen naar Kerstmis

Tijdens zijn jeugd vond hij de kerstsfeer vaak geforceerd. Aan het speelse van Sinterklaas of het ontspannen naar Wim Kan kijken op oudejaarsavond bewaart hij betere herinneringen.

Sinds zijn studententijd in Utrecht is kerst leuk geworden. Hoezo dat? Het antwoord vind ik aangenaam verrassend. Peterpaul is gek op kerstmuziek! Muziek werkt helend en van kerstnummers leest ie zelfs af en toe de teksten ;-)

Een van zijn favoriete zangers is Sufjan Stevens, een zanger die pop, country en folk combineert.  Een kerstnummer van hem That Was The Worst Christmas Ever  

En toen Peterpaul de kerstnummers van The Roches, 3 meiden uit New York hoorde was hij voorgoed om. Een van de mooiste vindt hij een bewerking van Star of Wonder

Tegenwoordig geniet Peterpaul ervan als het vroeg donker wordt en viert hij als een echte familyman graag de feestdagen thuis. ‘Mensen hebben dit ook nodig in deze tijden, de economisch barre tijd en de donkerste tijd van het jaar’, zegt hij. ‘Het samenzijn vormt een basis van verbondenheid. Even heerlijk cocoonen, jezelf buiten de tijdgeest plaatsen en simpelweg genieten.’

 

Peterpaul Kloosterman is werkzaam als grafisch ontwerper (www.2pk.nl). Hij werkt en woont in het centrum van Gouda met zijn geliefde Margreet en hun 3 kinderen Hannah, Sarah en Jonas. Je kunt Peterpaul volgen op twitter; privé  https://twitter.com/peterpaulk , zijn bedrijf https://twitter.com/#!/2pk

Deel dit: