Activiteit

JansDebat met André Rouvoet - Hoe houden wij de zorg solidair en bevlogen?

donderdag 26 juni 2014 , 22:00 uur

De zorg in Nederland dreigt onbetaalbaar te worden. Onder invloed van de economische crisis zijn ingrijpende maatregelen getroffen om de kosten te beheersen. Vanwege de toenemende concurrentie worden zorgprocessen steeds bedrijfsmatiger georganiseerd. Zorgmanagers persen hun personeel in het harnas van strak geklokte taken. Het contact met de zorgontvangers verschraalt en daarmee ook het werkplezier en motivatie van medewerkers. Hoe voorkomen wij dat zorgverleners op de werkvloer gedemotiveerd en uitgeblust raken en de bevlogenheid verdwijnt?

Kostenbeheersing vormt ook de achtergrond van de decentralisatie van de jeugdzorg, de ouderenzorg en de zorg voor langdurig zieken. De gedachte is dat gemeenten het dichtst bij de zorgvragers zitten en daardoor deze zorg effectiever, met minder bureaucratie en goedkoper kunnen leveren. De gemeente krijgt de regie, maar heeft tot nu toe weinig ervaring met een zorgvuldige selectie van de zorgbehoeften en met zorgaanbieders. De snelheid waarmee deze verandering wordt geïmplementeerd baart velen zorgen, mede doordat de beschikbare middelen afnemen door stevige bezuinigingen.

Een groot pijnpunt vormt de ouderenzorg. 40 procent van de gemeenten denkt dat zij niet of moeilijk in staat is de zorg voor zieke ouderen en gehandicapten volgend jaar te organiseren met het beschikbare budget. Ook de aanscherping van zorgindicaties en de leegstand en sluiting van verzorgingshuizen die daarop volgen geven veel onrust. Een verhuizing is voor ouderen een ingrijpende gebeurtenis. Velen van hen hebben het gevoel aan hun lot te worden overgelaten. Hoe kan de zorg op een verantwoorde manier worden aangepast aan de eisen van de tijd, zonder dat de solidariteit over boord wordt gezet?

Dit soort vragen over de spanning tussen betaalbaarheid en solidariteit en bevlogenheid in de zorg staan centraal op het Jansdebat van 26 juni. Op deze avond zal voormalig minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet en nu voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland met vier Gouwenaren uit de lokale politiek en zorgsector in debat gaan en worden uitgedaagd om zijn visie te geven op de dilemma’s in de zorg.

Vanaf 19:30 uur bent u welkom, om 20:00 start het debat. De bijeenkomst wordt gehouden in de St Jan, te bereiken via de hoofdingang. De kosten bedragen 5 euro, te voldoen bij entree. Dat is inclusief de koffie en borrel achteraf

http://jansdebat.nl/

Locatie
Sint Janskerk
meer info over organisatie 
0l0hwra0t0hn0
Deel dit: