Activiteit

Wedstrijd: Wie ziet de eerste gierzwaluw boven Gouda?

woensdag 25 april 2012 , 20:00 uur
Deze maand gaat het ook weer in Gouda gebeuren. Vele vogelliefhebbers lopen al dagenlang met hun hoofd in de wolken. Dat wil zeggen; ze houden het luchtruim nauwlettend in de gaten en wachten in spanning af. Wie ziet de eerste gierzwaluw? Voor velen is de gierzwaluw definitief het teken dat de lente begonnen is en de zomer in aantocht. Tot voor een aantal jaren kon je tevoren de datum in je agenda noteren; 30 april. Het was vaste prik dat de eerste gierzwaluwen op Koninginnedag gezien werden. De laatste jaren schuift die datum, onder invloed van klimaatveranderingen, steeds verder naar voren. 

Gierzwaluwen zijn vrijwel continu in de lucht.
Ze zoeken voedsel,slapen en paren zelfs in de lucht. Met een snelheid van wel 120 km per uur jagen ze op muggen en andere insekten.

De gierzwaluw is behalve een uitgesproken trekvogel, ook een echte stadsbewoner. Om te broeden is hij afhankelijk van dorpen en steden, waar hij in holtes van oudere gebouwen, kerktorens en ruïnes of onder dakpannen van oudere huizen een nest heeft. Tegenwoordig broeden gierzwaluwen ook in kunstmatige nesten, zoals inmetselstenen. Gebrek aan geschikte nestgelegenheid is de grootste bedreiging voor deze vogel. In nieuwbouwwoningen en na renovatie is er veelal geen plaats meer voor deze tot de verbeelding sprekende vogel. De gierzwaluwvereniging Gouda  doet er met hulp van vele medestanders van alles aan om deze prachtige en nuttige vogels een welkome plek in onze gemeente te blijven geven.

Maar nu  kijken
 we enthousiast omhoog en ..gaat er daar al een? Als je wilt kun je de eerste waarneming van deze prachtige stadzwaluw doorgeven aan nico.kranenburg@12move.nl.  De vroegste waarneming zal een leuke en unieke attentie krijgen
Locatie
luchtruim boven Gouda
meer info over organisatie 
Nico Kranenburg
Deel dit: