Activiteit

Eigenwijs uit Gouda werkt mee aan concert 4 Mei-Projekt uit Groningen

vrijdag 27 mei 2016 , 20:00 - 21:30 uur

Op 27 mei werkt het Goudse koor Eigenwijs mee aan het concert dat haar zusterkoor uit Groningen, het 4 Mei-Projekt, geeft in Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34a in Gouda.
De titel van het programma is ‘Jouw vrijeid, mijn vrijheid’. Eigenwijs en het 4 Mei-Projekt zingen samen ‘Dona nobis pacem’ dat Feike van Tuinen speciaal voor het 4 Mei-Projekt componeerde. Daarnaast zingt Eigenwijs ook ‘Lied von der belebenden Wirkung des Geldes’een lied van Brecht en Eisler over de macht van het geld.
Entree  € 14,00 / Korting: t/m 18 jaar, CJP € 7,00.
Informatie en reservering: www.4meiprojekt.nl.

Het koor van het 4 Mei-Projekt uit Groningen geeft al sinds 1979 elk jaar een reeks concerten op en rond 4 mei en vertolkt daarmee haar betrokkenheid bij actuele thema’s rond vrede en sociale rechtvaardigheid.
Met het programma ‘Jouw Vrijheid, mijn Vrijheid’ viert het 4 Mei-Projekt dat we al ruim 70 jaar met zoveel Europese landen in vrede en vrijheid leven, vrijheid van meningsuiting hebben, oppositie kunnen voeren en democratisch beslissingen kunnen nemen. Maar die vrijheid komt in Nederland net als in heel Europa steeds meer onder druk te staan. De vrijheid van meningsuiting is al een aantal keren belaagd door bloedige aanslagen en Europa stroomt vol met migranten op de vlucht voor een verschrikkelijke oorlog. Hoe open willen we onze vrede en vrijheid delen met anderen of worden we Fort Europa, dat angstvallig haar grenzen bewaakt met hoge hekken en een schrikbarende zee? Betekent jouw vrijheid dan ook mijn vrijheid of de mijne die van jou?

Het koor van het 4 Mei-Projekt zingt liederen en moderne composities over mensen, die op allerlei verschillende manieren op zoek zijn naar vrede en vrijheid. Over slaven die door hun opstand vrijheid verwerven in een nieuwe staat zoals in de compositie van de Haïtiaans-Amerikaanse componist Sidney Guillaume over Haïti. Over vrede en vrijheid in Europa zoals in het speciaal voor het 4 Mei-Projekt gecomponeerde werk ‘Dona Nobis Pacem’ van Feike van Tuinen. Over innerlijke vrijheid zoals in ‘Being Peace’ van Russell Peterson op teksten van Thich Nath Hanh of de gevaren van de zoektocht naar vrijheid over zee zoals in de Finse liederen van Aulis Sallinen.

Bij het concert in Gouda wordt samengewerkt met het koor Eigenwijs. Het geheel staat onder leiding van Pieter Kole, dirigent van het 4 Mei-Projekt. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Olga Karelova ( piano), Marlon Valk (saxofoon), Fiona van der Marel (fluit), Tsjisse de Jong (slagwerk) en Kees Boomsma (bariton).

Jonge acteurs van de Jeugdtheaterschool VRIJDAG uit Groningen verbeelden dilemma’s rond vrijheid  in korte voordrachten op basis van gedichten van o.a. Marion Bloem en Ilja Pfeijffer. De regie is in handen van Hannah de Vries. Licht en geluid worden verzorgd door Louwrens Ellens.

Locatie
Cultuurhuis Garenspinnerij
Kosten toelichting
14 euro; t/m 18 jaar en CJP 7 euro
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 11 t/m 22 jaar
Deel dit: