Activiteit

Performances Zwaan Kleef Aan - April

zondag 30 april 2017 , 15:00 uur

Drie kunstenaars die de hele maand april in de Jeruzalemkapel hebben gewerkt, geven op zondagmiddag 30 april hun eindperformance in het kader van het project Zwaan Kleef Aan. Gerda Geertens, Rik Zutphen en Lorna Buckley reageren op de werken die hun voorgangers de maand ervoor hebben uitgevoerd.

Gerda Geertens heeft als uitgangspunt de dansvoorstelling van Fernando Oliviera en gebruikt nieuwe media voor een bijzondere audiovisuele compositie, waarbij elementen uit de dansvoorstelling van Oliviera in het kader van hetzelfde project het uitgangspunt is, o.a. de hijgende ademhaling, het bonkende hart van de vermoeide danser. Dit is aangevuld met computeranimaties van videofragmenten van Oliviera en beelden van het gebrandschilderde raam van de Jeruzalemkapel die een belangrijk decorstuk voor de dansvoorstelling vormde. Violiste Martine von Gleich maakt de uitvoering van het nieuwe stuk compleet met live improvisatie op viool.

Rik Zutphen is een woord- en geluidskunstenaar en improviseert met stem, ritme en muziek. Als zelfbenoemde 'droominee' heeft Rik de taak om mensen te helpen ontwaken in hun dromen, aanzetten, aansporen, begeisteren en soms te waarschuwen als we als mensheid niet de goede richting opgaat. De installatie van Claudia Huft gunde ons een kijkje in de hemel in een duidelijke beweging naar boven. In de performance als de droominee reageert hij op Claudia’s heimwee naar de hemel: ... “er komen briefjes uit de hemel vallen maar er staat niets leesbaars op”.

Lorna Buckley reageert voor dit project op het gedicht 'Gelijk' van Arjenne Vossepoel. Al op 1 april organiseerde Buckley als aftrap van haar project een akoestische noise sessie in de Kapel. Zowel bekende noise makers uit het hele land als toevallige bezoekers, onbekend met het fenomeen Noise, deden mee aan deze akoestische noise performance. Wat deze eigenzinnige kunstenares op 30 april uiteindelijk zal brouwen, blijft een aangename verassing.

De presentaties starten om 15.00 uur in de Jeruzalemkapel en publiek is van harte welkom. Toegang is gratis.

Locatie
Jeruzalemstraat 11, Gouda
Kosten
Gratis
Illustration
 
Deel dit: