Activiteit

Goudse vrijmetselarij opent zaterdag 8 september de deuren

zaterdag 8 september 2018 , 10:00 - 17:00 uur

Aanstaande zaterdag 8 september is de jaarlijkse Dag van de Vrijmetselarij. Deze dag valt altijd samen met de Open Monumentendag. Daaraan doet het logegebouw ook mee! Niet veel mensen weten wat achter de meestal gesloten deuren van Logegebouwen gebeurt. Maar zaterdag is daarover meer te zien en te horen als diezelfde deuren een dag wijd openstaan. Het Gouds Logegebouw staat aan de Nicolaas Beetsstraat 2, in Korte Akkeren, tegenover de PLUS-supermarkt. 

 Het thema is dit jaar ‘In Europa’; hetzelfde als dat van de Open Monumentendag. Vrijmetselarij heeft zich in ruim 300 jaar eerst over heel Europa verspreid en is vervolgens ook in de rest van de wereld terecht gekomen. . Internationaal zijn er over er weer veel contacten. De Goudse vrijmetselaarsloge ‘De Waare Broedertrouw’ heeft regelmatig uitwisselingen met de loge  ‘Prinz von Preussen zu den drei Schwertern’ uit Solingen (D). Binnen Europa zijn er interessante verschillen. De broederschap staat echter steeds voorop, ongeacht de herkomst en achtergrond van de vrijmetselaar.

De huidige vrijmetselarij biedt zoekende mensen in een vertrouwde omgeving een zingevingsmethode die met behulp van rituelen en symbolen leidt tot zelfontplooiing en broederschap en daardoor tot een betere samenleving.

'De Waare Broedertrouw' (1801 opgericht) is de oudste nog bestaande vereniging in Gouda. Behalve die loge voor mannen zijn in het gebouw tegenwoordig ook de jongere gemengde vrijmetselarij (‘Pythagoras’, 1915) en de vrijmetselarij voor vrouwen (‘De Waterspiegel’, 2015) gevestigd.

Op 8 september zullen  diverse symbolen worden getoond en worden er demonstraties van de werkwijze gegeven om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Voorts zijn er de hele dag presentaties, rondleidingen door het gebouw en kan er worden gesproken met zowel mannelijke als vrouwelijke vrijmetselaars.  Het gebouw is open van 10.00 u tot 17.00 u. 

Wie zaterdag het logegebouw bezoekt zal ontdekken dat de vrijmetselarij veel minder geheimzinnig is dan meestal wordt gedacht!

 

Meer informatie: www.goudse-vrijmetselarij.nl

 

 

Locatie
Logegebouw Korte Akkeren
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration
 
Deel dit: