Activiteit

Cursus 'Middeleeuws Verluchten' in de Chocoladefabriek

Tweewekelijks: Op zaterdag , 10:00 - 16:00 uur

Voor iedereen die is geïnteresseerd in de wereld en de kunsten van de Middeleeuwen, is in het najaar de cursus Middeleeuws Verluchten te volgen. Vanaf 13 oktober geeft docent en verluchter Jaap Boerman op vijf zaterdagen in de Chocoladefabriek les in dit ambacht.

Verluchten is de kunst die zich bezighield met de versiering van het Middeleeuwse boek of handschrift. Het woord ‘verlichten’ of ‘ver­luchten‘ komt van het gebruik van goud in de decoraties.  Verluchte boeken zijn te vinden in de collecties van wetenschappelijke bibliotheken en musea. Afgelopen jaar nog organiseerden het Catharijneconvent en de Koninklijke Bibliotheek de drukbezochte tentoonstelling ‘Magische Miniaturen’. Ook Streekarchief Midden-Holland bewaart een aantal middeleeuwse handschriften uit de regio.

Volgens Jaap Boerman is het meest boeiende aan het verluchten de esthetische waarde en de culturele context: “Ten eerste zijn afbeeldingen een knap staaltje van esthetiek. De aandacht en verwondering die erin ligt besloten, is treffend. Zeker met middeleeuwse religieuze werken is dit goed zichtbaar, maar ook bij manuscripten die later een statussymbool werden voor wereldlijke machthebbers. De culturele context is daarom ook belangrijk.”

De veelzijdigheid en historische context van het verluchten kunt u in deze cursus zelf gaan ervaren. Naast het oefenen van diverse technieken, zoals de beheersing van het penseel, het aanbrengen van diepte­werking en verschillende manieren van het aanbrengen van bladgoud, is er tijdens de cursus ook aandacht voor de materialen waarmee gewerkt wordt: oude pigmenten en perkament. In de vijf bijeenkomsten wordt toegewerkt naar het maken van een eigen werkstuk. Min of meer volgens het meester-gezel principe, net zoals een paar eeuwen geleden.

Cursus Middeleeuws Verluchten
Docent: Jaap Boerman
Locatie: Chocoladefabriek Gouda
Data: zaterdag 13 oktober, 3 november, 17 november, 1 december en 15 december
Tijd: 10:00 - 16:00 uur
Kosten: € 185,- inclusief koffie en thee, exclusief lunch en aan te schaffen materialen. U krijgt hiervoor een lijst toegezonden.
Aanmelden: via info@samh.nl. Vermeld hierbij u naam, adres, telefoonnummer en de cursus.

Locatie
Streekarchief Midden-Holland | Chocoladefabriek
Doelgroep
Alle volwassenen
start / einde
Gestart op za 13 oktober 2018. Beƫindigd za 15 december 2018
Illustration
 
Deel dit: