Activiteit

Humanistisch Café - film The Post

dinsdag 16 oktober 2018 , 20:00 - 22:00 uur

Op deze avond van het Humanistisch Café gaan we in op de actualiteit aan de hand van de film The Post van Steven Spielberg. Na afloop van de film bespreken we deze met elkaar.

Met The Post vertelt de regisseur hoe de vrijheid van de pers in het geding kwam tijdens het presidentschap van Richard Nixon. Dit naar aanleiding van het Watergate schandaal. Een onderwerp dat in het Trump-tijdperk behoorlijk relevant is.

De centrale figuren in dit politieke drama zijn Katherine Graham, uitgeefster van The Washington Post, en Ben Bradlee, haar koppige hoofdredacteur. Meryl Streep toont ons de kwetsbaarheid van Graham, die na de zelfmoord van haar man terechtkomt in de door mannen gedomineerde krantenwereld. Streep laat zien hoe onzekerheid langzaam maar zeker plaatsmaakt voor vastberadenheid. Deze trans-formatie wordt compleet in een scène waarin Graham besluit om de Amerikaanse overheid uit te dagen in naam van de persvrijheid.
Gaat Graham haar eigen integriteit op het spel zetten om te zwichten voor presidentiële, persoonlijke, sociale, en financiële druk? En met welke financiële en persoonlijke mogelijke gevolgen?

Spielberg laat zien dat niet elk gevecht voor democratie met geweld gepaard gaat. Daarnaast ziet hij zijn kans om in een inspirerend shot Grahams feministische nalatenschap nogmaals te onderstrepen.

Locatie
Zaal De Punt van het Irishof - Middenmolenplein 266
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration
 
Deel dit: