Activiteit

Demonstratie Iconen schilderen tijdens Zotte Zaterdag

zaterdag 20 oktober 2018 , 13:00 - 16:30 uur

A.s. zaterdag 20 oktober is het weer de 'Zotte Zaterdag': het middeleeuwse festival met muziek, markt, straattheater, ambachten en activiteiten in de binnenstad van Gouda.
Jelly de Boer zal namens Teken- en schildervereniging Het GouwePalet met een groepje aanwezig zijn om de eeuwenoude technieken van het icoonschilderen te demonstreren. Jelly geeft les in iconen schilderen, hetgeen zij ook jarenlang op het GouwePalet heeft gedaan. Zij zal - helemaal uitgedost in middeleeuwse klederdracht - tijdens Zotte Zaterdag als icoonschilder aan het werk zijn, er over vertellen en er zal een kleine expositie van icoonschilderingen te zien zijn. Publiek is van harte uitgenodigd om haar en haar collegaschilders een bezoek te brengen om dit mooie ambacht te aanschouwen.

Tijd en locatie: 13.00 tot 16.30 uur in de Jeruzalemkapel, Jeruzalemstraat 11.

Wat is een icoon?
Een Icoon is een schildering op een paneel van hout. Men schildert een Icoon altijd naar een voorbeeld om zodoende het "spirtuele verhaal" door de  eeuwen heen door te geven aan komende generarties. Iconen die ons een gebeurtenis vertellen maar ook engelen, heiligen, moeder Gods en natuurlijk Jezus Christus zijn onderwerpen van icoonschilders. Het schilderen van Iconen in de Russisch orthodoxe traditie is met ei tempera en pigmenten. Dit ambacht vraagt concentratie en toewijdig en bovenal liefde voor het onderwerp dat wordt geschilderd.

Locatie
Schoolmeesterswoning | Jeruzalemkapel
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
 
Deel dit: