Activiteit

JOHANNESPASSION uitgelegd door ERICA DE WIJS

maandag 8 april 2019 , 20:00 - 22:00 uur

De passiemuziek naar het evangelie van Johannes is, zéker in Nederland, beduidend minder bekend dan de minstens vier jaar later gecomponeerde muziek naar het evangelie van Matthäus. De eerste uitvoering van deze Johannes Passion vond plaats op 7 april (Goede Vrijdag) 1724 in de Nicolaïkerk in Leipzig, tijdens een vesperdienst. Voor veel mensen is kenmerkend dat de Johannes Passion aanmerkelijk korter is dan de Matthäus, simpelweg omdat het lijdensverhaal bij Johannes korter is. In deze passiemuziek begint het verhaal bovendien met het verraad van Judas en de gevangenneming van Jezus, terwijl er bij de Matthäus nog een hele geschiedenis, onder andere met het laatste avondmaal, aan vooraf gaat.

Bach laat de evangelist Johannes zijn verhaal vertellen vanaf hoofdstuk 18. Evenals in de Matthäus, wordt het verhaal onderbroken door beschouwende aria’s en koralen, die veel mensen in het muzikale geheugen hebben opgeslagen.

Erica de Wijs studeerde aan, en is docent van het Rotterdams Conservatorium. Zij is enthousiast muzikant en zanger, dirigent en jurylid bij koorfestivals. Op maandag 8 april neemt zij u mee door de Johannespassion aan de hand van muziekfragmenten en door haar liefde en kennis te delen.

Federatie Gouda organiseert deze avond; zie federatiegouda.nl

Toegang voor leden gratis, voor anderen 10,-

Maandag 8 april, 20.00 uur
Het Inspiratiehuis, Peperstraat 20, 2801 RE Gouda

Locatie
het Inspiratiehuis, Peperstraat 20, 2801 RE Gouda
Kosten
Gratis voor leden
Kosten toelichting
10,- voor niet-leden
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
 
Deel dit: