Activiteit

Humanistische Canon: Het goede leven en de vrije markt (Ad verbruggen ea. ), Inleider Peter de Wit

dinsdag 2 april 2019 , 20:00 uur

In deze bespreking van een thema uit de Humanistische Canon staat het pas verschenen boek Het goede leven en de vrije markt van Ad Verbrugge e.a. centraal. Hoe komt het dat we in onze westerse cultuur denken dat de vrije markt goed voor ons is? Wat houdt een goed leven eigenlijk in?

In de historie van het humanisme wordt de vraag ‘wat is het goede leven?’ ook telkens weer opnieuw gesteld. Reden genoeg om deze cultuurstudie te bespreken.

Ad Verbrugge e.a. gaan in dit boek in op de wortels van onze westerse cultuur. Veel filosofen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het denken van de moderne mens. De moderne mens wil zijn leven inrichten volgens zijn eigen inzichten. Alles moet goed voelen en we willen veel beleven.

Op de vrije markt kunnen we producten en diensten kiezen die we willen. Dat geeft ons een gevoel van vrijheid. Maar er komen steeds meer vragen bij de schaduwkant van de vrije markt. In hun cultuurfilosofische studie gaan ze in op de hoge eisen welke de beleveniseconomie aan het individu stelt. Net als Harari geven ze aan, dat we in onze westerse cultuur als een homo deus streven naar een perfect leven.

De auteurs onderscheiden in het goede leven vijf dimensies. Als de vrijemarkteconomie een bijdrage wil leveren aan het goede leven, zal er met elk van deze vijf dimensies rekening gehouden moeten worden.

In de Humanistische Canon gaan eigenlijk alle vensters over de vraag ‘wat is het goede leven?’. Het voortdurend stellen van deze vraag is de rode draad in het humanistisch denken. In deze bespreking laten we de canon even voor wat het is. Verbrugge e.a. leveren voldoende discussiestof.

De Humanistische Canon vindt u op www.humanistischecanon.nl . Peter de Wit leidt op deze avond een thema uit de canon in. Hij prikkelt de aanwezigen om de canon te gebruiken zoals het bedoeld is: als een bron van verdieping in de geschiedenis en het actuele belang van het humanisme, en vooral als een bron welke leidt tot reflectie: waar sta ik zelf?

Locatie
Plaats: Zaal De Punt van het Irishof - Middenmolenplein 266, Gouda – Goverwelle
De Punt heeft een eigen ingang aan de Middenmolenlaanzijde.
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration
 
Deel dit: