Activiteit

Humanistisch Café - Tweedeling in onderwijs, werk en wonen

dinsdag 18 februari 2020 , 20:00 - 22:00 uur

Inmiddels is duidelijk geworden dat ook in Nederland de ongelijkheid toeneemt. Het Sociaal en Cultureel Planbureau besteedt hier in zijn recente ‘De sociale staat van Nederland’ ruim aandacht aan. Want hoewel er in Nederland heel veel goed en beter gaat - zeker in vergelijking met vergelijkbare Europese landen- ziet het SCP ‘hardnekkige verschillen’ tussen bevolkingsgroepen. 4% van de bevolking (680.000) deelt helemaal niet in de vooruitgang en 6.6% leeft op of onder de armoedegrens. Zij lijken alleen maar meer problemen te stapelen.

Volgens het SCP is hun toestand ‘precair’: zij leven in (relatieve) armoede en hebben een zwakke gezondheid. Ook uit het recente rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (cie Borstlap) komen deze geluiden.
Sociaal-maatschappelijk, politiek en filosofisch kan men op verschillende manieren tegenover ongelijkheid staan en met name de mate waarin. Op deze avond zal daarom ook worden besproken hoe men vanuit het humanistisch gedachtengoed hier tegen aan kan kijken. Goed onderwijs voor iedereen, gelijke kansen voor iedereen en eerlijk delen in welvaart en welzijn zijn humanistische principes. En daar blijkt het aan te schorten. We gaan in op het onderwijs, arbeid en woningmarkt, onderwerpen die alle drie op een aparte avond nog uitgebreid aan bod komen.
Maar hoe men ook tegen ongelijkheid aankijkt: ongelijkheid doet iets men de samenleving en wel in zeer negatieve zin. 

We gaan deze avond uitgebreid in op het werk van twee Britse hoogleraren epidemiologie (Richard Wilkinson en Kate Picket). Zij laten in hun eerste boek ’The spirit Level’ met een macht aan cijfermateriaal zien dat in een samenleving waar inkomensongelijkheid is dit op een lange reeks van sociale parameters een negatieve invloed heeft en wel zo dat met toenemende inkomensongelijkheid de negatieve invloed evenredig toeneemt. In hun recente tweede boek ‘The Inner Level’ bieden zij een uitgewerkte theorie hoe deze negatieve invloed ontstaat.

In dit half jaar hebben we als thema in het Humanistisch Café ‘Wat voor wereld willen we doorgeven? Kan het ook anders?’ Deze avond laat zien dat het vanuit humanistisch standpunt anders moet en waarom. Hopelijk biedt het u ook ideeën voor ‘hoe dan?’.

Spreker: Hans van der Heyden

Locatie
Nelson Mandela Centrum
Kosten toelichting
vrijwillige bijdrage van 2 euro
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration
 
Deel dit: