Activiteit

Verplaatst naar 2021 Theatervoorstelling Overleven is Herinneren

zaterdag 1 mei 2021 , 20:30 - 22:00 uur

De wilskracht van (verzets)vrouwen om samen te overleven
Voorafgaand aan het jubileum van 75 jaar Vrijheid op 5 mei 2020 vindt er een openlucht theatervoorstelling plaats op het Lombokterrein; naast het NS Station Gouda op 30 april, 1 en 2 mei.
“Het bijzondere en intense verhaal en de belevenissen van gevangen verzetsvrouwen, dat ons inspireert en bemoedigt hoe zij samen de concentratiekampen overleefden”
 
Hans Suijs deed onderzoek naar het verzetsverleden en de kampervaringen Kamp Haaren, Vught, Ravensbrück, Dachau en de dodenmarsen van zijn tante Cis Suijs, die zij allemaal overleefde. De familie kreeg van die ervaringen het een en ander mee, maar er over gesproken werd er nooit. Alleen het eerste weekend van mei was die belangrijke jaarlijkse reünie bij zijn tante met andere vrouwen, die de werkkampen overleefden. Niemand was daarbij… zij hebben Samen Eervol Overleefd.
Bij dit onderzoek ontdekte hij allerlei meestal ongepubliceerde en persoonlijke verhalen van verzetsvrouwen. De meeste vrouwen hebben na de bevrijding, nooit meer over hun ervaringen gesproken. De rol van verzetsvrouwen bleef jaren onderbelicht. Hij schreef het boek “Samen Eervol Overleefd” en vroeg Peter Meijer om een theaterversie te maken.
 
De voorstelling vertelt het rauwe en intense verhaal van de ontberingen van de vrouwen, waarbij zingen, cabaret en soms humor hen op de been hield. Tegelijkertijd bemoedigt en inspireert hun verhaal ons hoe zij samen, eendrachtig met moed en steun samen overleefden; de innerlijke kracht van vrouwen; het is voelbaar en zichtbaar.
De voorstelling is een Ode aan de Kracht van de vrouw én eert de verzetsvrouwen, die door de voorstelling een gezicht en een karakter krijgen.
Kortom een verhaal dat verteld móet worden 

Locatie
Lombokterrein (naast NS Station Gouda – centrumzijde)
Stationsplein 7, 2801 AK Gouda
Kosten toelichting
€ 10,75 inclusief administratiekosten. Tickets bestellen via www.overlevenisherinneren.nl
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration
 
Deel dit: