Activiteit

Humanistisch Café - attentie uitgesteld i.v.m. coronavirus

dinsdag 17 maart 2020 , 20:00 - 22:00 uur

Wat mag een moderne maatschappij van het onderwijs verwachten? inleider: Mart-Jan de Jong em. Professor sociologie.
Het onderwijssysteem piept en kraakt, ondanks het feit dat de meeste onderwijsgevenden hun uiterste best doen. Er is een nijpend tekort aan docenten. Er wordt gestaakt voor meer loon. De schoolprestaties gaan achteruit en de motivatie van leerlingen en leer-krachten daalt. Het aandeel van de leerlingen met leer- en gedragsproblemen neemt al decennia toe. De ongelijkheid van kansen blijkt een hardnekkig fenomeen. Is het mogelijk dat deze en andere urgente problemen worden opgelost, de leerprestaties weer gaan stijgen en tegelijkertijd alle leerlingen een eerlijke kans krijgen? In hoeverre kan de school repareren wat er fout gaat in de samenleving? Kan het onderwijs de uitdagingen van een sterk veranderde samenleving nog wel aan?
Mart-Jan de Jong heeft veel onderzoek gedaan in het onderwijs. Hij zal dieper ingaan op de achtergrond en omvang van de huidige problemen en een voorzet geven voor mogelijke verbeteringen.

In dit half jaar is het thema ‘Wat voor wereld willen we doorgeven? Kan het ook anders?’ Deze avond laat zien dat het vanuit humanistisch standpunt anders moet en waarom.

 

Locatie
Nelson Mandela Centrum
Kosten toelichting
vrijwillige bijdrage 3 euro
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: