Activiteit

presentatie over complotdenken

dinsdag 15 maart 2022 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Zijn er kwade machten die ons bedreigen?

Veel mensen staan in de vechtstand tegen duivelse tegenstanders. Maar waar zit die duivel? We kunnen ons verbazen over de bijgelovigheid van deze vechters.

‘Hoe kom je erbij?’. Die vraag kunnen we persoonlijk stellen, maar ook met meer afstand op een analytische manier. Welke motieven, welke emoties zitten erachter? Angst, woede, verdriet?

Nico Koning zal in een presentatie op 15 maart een poging doen om het jagen op zondebokken te duiden en in het bijzonder het denken in termen van complotten. Zijn hoofdstelling zal zijn dat hier sprake is van ‘verdwaalde woede’, een fenomeen dat zich voordoet bij een langdurige combinatie van machteloosheid en woede.

Voor een beter begrip ervan moeten we weten hoe woede werkt. Daarmee hangt de vraag samen hoe ressentiment werkt en hoe daarmee valt om te gaan. Ressentiment heeft vaak een negatieve klank, maar toch zijn ook emancipatiebewegingen gebouwd op ressentiment.

Dit zijn filosofische vragen, maar die hebben ook biologische, psychologische, sociologische en cultuurhistorische kanten. Deze worden besproken in Konings vorig jaar verschenen boek ‘DE WAARDE VAN WOEDE: over opstandigheid en rechtvaardigheid’. De hoofdlijnen daarvan komen bij zijn presentatie aan de orde. Vervolgens worden lijnen doorgetrokken naar de meest actuele dwaalwegen van de woede. Gekeken wordt daarbij naar overeenkomsten en verschillen met oudere manifestaties van het zondebokmechanisme en het complotdenken.

Locatie
Ajourboerderij
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: