Activiteit

World Cleanup Day op zaterdag 17 september 2022

zaterdag 17 september 2022 , 9:00 - 22:00 uur
Illustration

Op zaterdag 17 september is het weer zover: World Cleanup Day. Tijdens deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan we samen met ruim 160 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. En Nederland doet natuurlijk mee! Door het hele land worden op World Cleanup Day acties georganiseerd. Samen met bedrijven, scholen, sportverenigingen, vrienden, familie en buren gaan we die dag aan de slag om het zwerfvuil in Nederland op te ruimen.

Je kunt op twee manieren meedoen:
- Organiseer zelf een cleanup en zet hem op de kaart!
- Sluit je aan bij een al aangemelde opruimactie
In Gouda staan al diverse activiteiten op de kaart!

--- --- ---

Nederland blijkt spil te zijn in de wereldwijde export van plasticafval naar niet-westerse landen. Daarom gaan wij 17 september tijdens World Cleanup Day opruimen met een missie. Samen helpen we plasticvervuiling de wereld uit.

Onderzoek van Plastic Soup Foundation heeft aangetoond dat het kleine Nederland een grote rol speelt in de schimmige handel in plasticafval. Zo was ons land in 2021 EU’s grootste exporteur van plasticafval naar niet-OESO-landen.

Met #NotInOurBackyard ruimen we Nederland op én vragen we aandacht voor het plasticafval dat terecht komt in andere landen zoals in Indonesië waar Nina woont. Nina (15) woont in Indonesië aan de Brantas rivier die vol ligt met plasticafval. Het plasticafval in de rivier komt van recyclingfabrieken in de buurt die plasticafval uit rijke landen verwerken, ook uit Nederland. Door slechte regelgeving belandt een deel in de natuur, of erger nog, wordt het door mensen verbrand wat extreme gezondheidsrisico's met zich meebrengt! 

Help mee, kom in actie tijdens World Cleanup Day!

Lees meer hierover op de website van World Cleanup Day Nederland

Zet hier je eigen actie op de kaart

Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Documenten
Deel dit: