Activiteit

Tula the Revolt op Tula dag + Q&A van de regisseur Jeroen Leinders

donderdag 17 augustus 2023 , 20:00 - 22:30 uur
Illustration

:: Speciale voorstelling i.h.k.v. het Herdenkingsjaar Slavernijverleden in Gouda.
:: Film over Curaçaose held toont geschiedenis die in Nederland lang genegeerd is.
:: Regisseur Jeroen Leinders is in het Filmhuis te gast voor een Q&A.
:: De Curaçaose Dushi, bekend van ontmoetingscentrum de Walvis in Korte Akkeren, verzorgt met enkele vrijwilligers lekkere hapjes. In klederdracht zullen zijn bovendien een lied zingen.

Dit jaar vieren en herdenken we dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Het herdenkingsjaar loopt nog tot 1 juli 2024 en daaraan draagt ook Filmhuis Gouda een steentje bij, zoals met deze voorstelling over de leider van de slavenopstand op Curaçao in 1795.

Op donderdag 17 augustus (Tula-dag) komt regisseur Jeroen Leinders naar het Filmhuis bij de vertoning van zijn historische drama TULA: THE REVOLT. Tula is inmiddels de nationale held van het Curaçao. Leinders wist voor zijn film beroemde (ook internationale) acteurs te strikken, waaronder Danny Glover, Jeroen Krabbé, Jeroen Willems en Derek de Lint.

De film speelt in de tijd van de Franse Revolutie. Die introduceerde (vanaf 1789) de nieuwe, humanistische waarden ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’. Het was onvermijdelijk dat deze ideeën vragen opwierpen over de slavernij, ook in de Franse koloniën. In Haïti, vol plantages, vormden zij de voedingsbodem voor een slavenopstand in 1791,  die na een dertien jaar durende vrijheidsstrijd uiteindelijk tot de onafhankelijkheid zou leiden. In de tussentijd schafte Frankrijk in 1794 al de slavernij af, maar liefst tachtig eerder dan Nederland, waar pas in 1873 deze vorm van onderdrukking in de koloniën effectief tot een einde kwam.

Berichten uit Haïti over de nieuwe vrijheid en de opheffing van de slavernij daar bereikten ook Curaçao. In historische drama TULA: THE REVOLT laat regisseur Jeroen Leinders zijn verhaal daar beginnen. Slaven horen de Nederlandse plantagehouders hierover praten. De gedwongen arbeiders, die in barre omstandigheden moeten leven, trekken uit deze ontwikkelingen de conclusie dat ook zij dus vrije mensen zijn. Een van hen, Tula, waagt het een gesprek te eisen met zijn plantagehouder, die hem maar wat graag doorverwijst naar de gouverneur van het eiland. Wat begint als een vreedzame mars naar de hoofdstad, waarbij zich steeds meer slaven aansluiten, zal leiden tot een opstand, die weliswaar gewelddadig wordt neergeslagen, maar die uiteindelijk zal bijdragen aan de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën. Niet voor niks werd Tula in 2010 uitgeroepen tot nationale held van Curaçao. 

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden in Gouda, waarin gevierd en herdacht wordt dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft, zijn er naast enkele films in het Filmhuis, nog meer activiteiten. De website Goudainclusief.nl heeft hierover een speciale pagina. 

 

Locatie
Filmhuis Gouda
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 12 jaar
Deel dit: