Activiteit

Dromen van Groen wordt groene HUB; duurzame shop-in-shop in hartje Gouda

zaterdag 30 september 2023 , 11:00 - 14:00 uur
Illustration

Zaterdag 30 september om 11 uur gaat ‘Dromen van Groen 2.0’ live, een initiatief van eigenaresse Anna Green. Kom, onder het genot van een hapje en een drankje, kijken wat de vernieuwde winkel te bieden heeft. Je kunt meedoen aan een mini workshop en Mooi!ByMark verloot een van zijn handgemaakte beelden. 

Na een periode vol Corona, persoonlijk leed en crisis/inflatie waarbij het voortbestaan van planten en -stadstuinwinkel Dromen van Groen op de Zeugstraat in het gedrang kwam, besloot Anna het over een andere boeg te gooien en plaatste een oproep op Gouda Bruist. Daarin zocht zij diverse ondernemers om aan te sluiten bij haar kijk op een groenere winkel zodat deze op de lange termijn zou kunnen blijven bestaan. Bij het opruimen vond zij haar originele businessplan en besefte zij dat dit sinds de start van de winkel in 2020 al de bedoeling was; een platform bieden aan startende of jonge ondernemers en samenwerken met anderen om zo de steeds groter wordende groep duurzame inwoners van Gouda te kunnen faciliteren. Gemeentelijke projecten als 'tegelwippen' en 'groen moet je doen' maar ook particuliere initiatieven als het voedselbos, diverse pluktuinen en het inplanten van boomspiegels... Wanneer je met een idee bij Dromen van Groen komt, zullen alle ondernemers hun uiterste best doen mee te denken aan een groene en toekomstgerichte oplossing.

"Ze verdienen een podium om hun waardevolle producten en kennis te delen." 

De vraag of Dromen van Groen een tweede conceptstore in Gouda zou gaan worden, werd, net als de vraag of de winkel ging sluiten, vaak gesteld. Sluiten van de winkel was gelukkig nooit aan de orde, maar er moest wel iets veranderen om ook in de toekomst door te kunnen blijven gaan op de Zeugstraat.

“Een shop-in-shop is wezenlijk anders dan een conceptstore”, aldus Anna. "We zijn een team, nemen samen beslissingen over de winkel, investeren allemaal in die winkel, versterken elkaar en gunnen elkaar een goede omzet. De ene ondernemer heeft als kwaliteit misschien marketing, terwijl de andere goed is in planning en workshops. Kennis en expertise worden op deze manier ten volle benut. Iedereen staat ook tenminste één dag per week in de winkel ten behoeve van alle andere ondernemers. We zetten elkaar dagelijks letterlijk in het zonnetje." Doordat de ondernemers ook daadwerkelijk in de winkel aa het werk zijn aan hun projecten, zul je altijd tenminste één van het team aantreffen. Leuk om te zien hoe de producten gemaakt worden! Tevens kun je bij elk van hen terecht met wensen voor een uniek kado of een persoonlijk stuk.

Waren er voorwaarden voor de aansluiting bij het collectief? "Jazeker! Hoewel onze winkel nog niet volledig biologisch is, doen wij allemaal ons best om zo duurzaam mogelijk in te kopen, te ondernemen en afval te verwerken. We hebben dan ook telkens gehanteerd dat de producten die verkocht worden ofwel handgemaakt, ofwel duurzaam geproduceerd moeten zijn." In het begin van 2024 komt er een fijne uitbreiding van de collectie; de twee tuinontwerpsters van Dromen van Groen bundelen hun krachten om een serie biologische zaden en bloembollen te kweken en aan te bieden.

Het nieuwe concept betekent dat je behalve binnen en -buitenplanten, potten en plantgerelateerde toebehoren nu ook bij Dromen van Groen terecht kunt voor handgemaakte kunst (ook op bestelling en als relatiegeschenk gemaakt), ambachtelijk geproduceerde kado's, uit restleer geproduceerd tassen, upcycle-meubels, vintage glaswerk voor een redelijke prijs en duurzaam geproduceerde reisartikelen met een verhaal.

 "Een aanvulling op het straatbeeld van de Zeugstraat, deze wordt steeds leuker met al die kleine ondernemers!" is een door de ondernemers veel gehoorde opmerking.

De aansluitende ondernemers zijn

Mark Brouwers | Mooi by Mark, beeldend kunstenaar. Expertise: maker van kunstzinnige (relatie)geschenken voor elke gelegenheid. www.mooibymark.nl (donderdag)
Meryl Koetsier | Studio Meryl Koetsier, ecologisch tuinontwerpster en moestuincoach. Tevens creatieve workshops. www.merylkoetsier.nl (dinsdag)
Patricia Lucas | Pluuk Leather, leerkunstenares. Expertise: multipassionate dol op hergebruik. www.pluuk.nl (woensdag)
Martine Boegheim | New Vintage Styling, vintage lover. Expertise: Upcycling & verkoop vintage. https://www.instagram.com/new_vintage_styling/
Amber van Dongen | Create your own road, Global Change maker. Expertise: RE-designen met natuur, avontuur, samenzijn. info@createyourownroad.nl
Anna Green blijft op vrijdag en zaterdag in de winkel werken. Op deze dag kun je ook terecht voor plantspecifieke vragen en advies. 

De grande opening van Dromen van Groen 2.0 zal plaatsvinden op zaterdag 30 september tussen 11 en 14 uur.

Je bent van harte welkom om eens te komen kijken wat de vernieuwde winkel te bieden heeft, uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje. Tevens zullen er diverse mini workshops worden gegeven en zal Mooi!ByMark een van zijn handgemaakte beelden verloten. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Dan kun je vanaf nu bij elke aankoop jouw naam en e-mailadres achterlaten op het formulier in de winkel.


Het team van Dromen van Groen hoopt iedereen in de nabije toekomst te mogen ontvangen. Wees welkom om een kijkje te nemen! 

(Foto: Oscar Limahelu)

 

 

Locatie
Dromen van Groen | Zeugstraat 8 | Gouda
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Omschrijving doelgroep 
Iedereen uit Gouda en omstreken die houdt van groen, ambacht, kunst, en workshops
Illustration
Uitnodiging opening Dromen van Groen 2.0
Deel dit: