Activiteit

kerstconcert 'Kerst rondom Schütz'

zaterdag 16 december 2023 , 20:15 - 21:30 uur
Illustration

Op zaterdag 16 december wordt in de Agnietenkapel een veelbelovend Kerstconcert gegeven. Onder leiding van dirigent Margot Kalse voert Key2Singing, een klein ensemble van zangers en spelers op authentieke instrumenten, Duitstalige composities uit de zestiende en zeventiende eeuw uit die het verhaal van Advent en Kerst vertellen.
Van harte welkom om je te laten meevoeren in de kerstsfeer met muziek uit de vroege Duitse barok van de bekendste en invloedrijkste voorgangers van Johann Sebastian Bach.

Het programma volgt het kerstverhaal van Maria-Boodschap (Heinrich Schütz’ Deutsches Magnificat) en Maria-Visitatie (Johann Eccards Übers Gebirg Maria geht) tot de aanbidding der Wijzen en de reactie van Herodes op de geboorte van Jezus. Middelpunt is het klein oratorium van Schütz: Historia der Geburt Jesu Christi. Prachtige werken van Johann Schein en Andreas Hammerschmidt completeren het geheel. 
Het programma maakt de transitie van oud naar nieuw in de lutherse kerkmuziek van de tijd van Schütz duidelijk: van Latijnse liturgie in polyfone stijl met solide Duitse koralen naar werken met Duitse liturgische teksten en een opera-achtige Italiaanse stijl – een ontwikkeling die haar hoogtepunt vond in het werk van de bewonderaar van Schütz, Johann Sebastian Bach. Schütz wordt daarom niet alleen als de vader van de Duitse muziek gezien, maar hij geldt dankzij zijn meesterlijke zettingen van Duitse liturgische teksten als de grondlegger van het Duits als ‘Musiksprache’.

Prijs: € 22 (online), € 25 aan de zaal
Meer informatie en tickets via www.key2singing.nl 

N.B. Op zaterdag 9 december zal dit concert ook in Leiden worden gegeven. 

Locatie
Agnietenkapel
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
Projectkoor Key2Singing
Deel dit: