Activiteit

Jan Blanken en de Hollandse IJssel

maandag 23 oktober 2023 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Op maandag 23 oktober a.s. zal Siety Meijer in sociëteit Concordia, Westhaven 27, een lezing houden over de waterstaatkundige Jan Blanken (1755 - 1838). De lezing - die georganiseerd wordt door de historische vereniging Die Goude - begint om 20.00 u en is gratis toegankelijk.

Op 15 november 1755 wordt in Bergambacht Jan Blanken geboren. Zijn vader is timmerman en molenbouwer en hij brengt zijn oudste zoon Jan de beginselen van het vak bij. Als tiener gaat Jan Blanken in de leer bij zijn oom A.T. Blanken in Gouda. Deze oom is een aannemer van faam. De dienst Hollandse Fortificatieën zet hem in voor het onderhoud en de aanleg van militaire waterwerken in de Hollandse waterlinie. Ook maakt hij de bouwtekeningen voor het Comptoir-generaal aan het Binnenhof in Den Haag. Voor Jan Blanken is de ervaring die hij bij zijn oom opdoet van grote waarde. Als hij in 1775 - Jan is dan 20 jaar - solliciteert naar de vacante positie van opzichter bij de directie Hollandse Fortificatieën te Hellevoetsluis, merkt men dat de jongeman de benodigde kennis heeft van sluizen, hei- en waterwerken en dat hij enige jaren ervaring heeft met het leiden van dergelijke werkzaamheden. Jan krijgt de baan.

Wat volgt is een lange carrière die ruim 50 jaren en 5 verschillende staatsvormen omvat. Hij maakt het begin van de Waterstaatsdienst mee, zet als één van de eersten een stoommachine in (bij de aanleg van het droogdok in de haven van Hellevoetsluis ) en is verantwoordelijk voor de aanleg van vele waterwerken en kanalen. In 1808 bereikt Jan Blanken de hoogste uitvoerende positie binnen de Waterstaatsdienst als hij - samen met A.F. Goudriaan - wordt benoemd tot inspecteur-generaal. Deze rol vervult Jan Blanken onder verschillende staatshoofden: Lodewijk Napoleon, Napoleon Bonaparte en vanaf 1815 Willem I, die ook wel de kanalenkoning wordt genoemd. 
Er bestaat een portret van Jan Blanken uit 1825. Op de achtergrond zijn de Willemsluizen te zien, die toegang geven tot het Noord-Hollands kanaal. Dit is een van de grote projecten die Jan Blanken tijdens zijn leven heeft uitgevoerd. Jan Blanken overlijdt op 17 juli 1838.

Amateurhistoricus Siete Meijer neemt u tijdens de lezing mee terug in de tijd en vertelt over hetleven en werk van deze waterstaatkundige.

 

Locatie
Sociëteit Concordia
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: