Activiteit

Lezing 16 november: Internationale Dag van Tolerantie en Respect

donderdag 16 november 2023 , 19:30 - 22:30 uur
Illustration

16 november is de Internationale Dag voor Tolerantie en Respect. Op uitnodiging van Stichting 21 maart Gouda houdt prof. dr.  Leo Lucassen een lezing over migratie in de Agnietenkapel. Leo Lucassen is directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Samen met zijn broer Jan schreef hij standaardwerken als Vijf eeuwen migratie en Migratie als dna van Amsterdam. Professor Lucassen zoekt publiciteit en debat over migratie en asiel, en wil daarbij graag politiek gemotiveerde framing nuanceren. Op internet en in de media is veel van zijn gedachtengoed terug te vinden. 

Enkele citaten van hem zijn (voor de leesbaarheid enigszins geredigeerde):

“Asielzoekers maken een klein deel uit van de migratie naar ons land, gemiddeld rond de tien procent. Toch worden asielzoekers soms verantwoordelijk gemaakt voor veel van de problemen waarmee we in ons land te maken hebben. Asiel en migratie worden, ook in de pers, vaak op een hoop gegooid. Dat is bijna altijd niet terecht”. 

“We kunnen veel vluchtelingen juist beschouwen als mensen met lef, initiatief en doorzettingsvermogen die heel graag in een democratische staat een nieuw bestaan opbouwen”.

Ook in verband met de komende verkiezingen is het belangrijk om stil te staan bij de reuring en publiciteit rond migratie en asiel. 

“Het is een goede zaak het non-discriminatiebeginsel uit onze grondwet serieus te nemen. Politici hebben de taak om vormen van stigmatisering, uitsluiting en institutionele discriminatie te benoemen en te bestrijden. Dat impliceert dat ze afstand moeten nemen van radicale partijen die migranten en hun nakomelingen demoniseren en als een existentieel probleem afschilderen.”

“We moeten de huidige problemen niet bagatelliseren, maar in gedachten houden dat er al eeuwen ervaring ligt, vaak met veel grotere aantallen vluchtelingen. Steeds staan er onheilsprofeten op in de politiek en de media, maar tot nu toe zijn de rampscenario’s niet uitgekomen”.

Locatie
Agnietenkapel
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
maximum aantal deelnemers
50

Aantal aangemelde deelnemers: 9

Deze mensen komen:
- Nelly Bakhuizen
- Marjolein Knaap

Meld je aan
Deel dit: