Activiteit

Oema Foe Scranan + kortfilm Strijd op 16 mm

zondag 5 november 2023 , 15:00 - 17:30 uur
Illustration

Een seizoen lang heeft Filmhuis Gouda bijzondere voorstellingen rondom ons slavernijverleden. Films, gasten, debat (en meer) belichten het onderwerp vanuit vele kanten.

Vrouwen staan centraal in de drie films dit najaar van 2023. De eerste film is OEMA FOE SRANAN (Vrouwen van Suriname).
Voorafgaand de kortfilm STRIJD OP 16 MM.

Documentaire van Cineclub Vrijheidsfilms en LOSON uit 1978, kort na de onafhankelijkheid van Suriname. Vier vrouwen belichten via persoonlijke verhalen de geschiedenis van (neo-)kolonialisme in Suriname, en racisme hier in Nederland. Ze verzetten zich tegen miskenning, uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren. Het is de eerste docu over Suriname gesproken in het Sranantongo.

De korte documentaire Strijd op 16mm werd in 2022 gemaakt tijdens de restauratie van Oema foe Sranan en vertelt over totstandkoming en vertoning van deze onderbelichte activistische film.

De Cineclub Vrijheidsfilms was een activistisch filmcollectief dat van 1966 tot 1986 actief was als producent, distributeur en programmeur van politieke en subversieve film. Zij wilden door vertoningen bewustzijn kweken in Nederland over de politieke situatie in Suriname en de omstandigheden waarin Surinaamse migranten zich bevonden in Nederland.

:: Q&A met LOSON-leden Nadia Tilon en Kenneth Soeleman

:: Achteraf napraten in de foyer met heerlijke hapjes van Dushi.

Locatie
Filmhuis Gouda
Doelgroep
Alle volwassenen
Documenten
Deel dit: