Activiteit

The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady

donderdag 16 november 2023 , 20:00 - 22:30 uur
Illustration

Een seizoen lang staan er bijzondere voorstellingen rondom ons slavernijverleden in Filmhuis Gouda. Films, gasten, debat (en meer) belichten het onderwerp vanuit vele kanten. Vrouwen staan centraal in de drie films dit najaar van 2023.

De tweede film op het programma is THE PRESIDENT'S DAUGHTER & THE RICHEST FREEBORN LADY.

:: Te gast is regisseur Mildred Roethof.
 
Documentaire over Elisabeth Samson, de eerste vrijgeborene en zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname ten tijde van de piek van de trans-Atlantische slavernij. Regisseur Mildred Roethof volgr schrijfster Cynthia McLeod (Hoe duur was de suiker), een icoon en een vrouw met een missie. Als leesgraag kind in Suriname verbaasde ze zich er al over dat ze op school boeken te lezen kreeg over het leven van kinderen in Nederland en liedjes leerde zingen over sneeuwvlokken, maar niets over haar eigen geschiedenis en belevingswereld. 
 
Vrouwen (en zeker zwarte) als Elisabeth Samson kwamen in historische werken nauwelijks voor. Gecreëerde onwaarheden, mythen en stereotypen ontkracht McLeod door diepgravend feitelijk onderzoek. De film toont twee vlijmscherpe vrouwen met inzichten die een verrassend licht werpen op het ‘sorry' van Nederland.

Locatie
Filmhuis Gouda
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: