Activiteit

Wijkontwikkeling De Korte Akkeren en Nieuwe Park

maandag 27 november 2023 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Op maandag 27 november 2023 zullen Cor Revet en Cilia den Boer in sociëteit Concordia, Westhaven 27, een lezing geven over de wijkontwikkeling van De Korte Akkeren en Nieuwe Park.

De lezing, die georganiseerd wordt door de historische vereniging Die Goude,  begint om 20.00 u en is vrij toegankelijk. 
De geschiedenis van Gouda's buitenwijken begint al bij de ontginningen in de Middeleeuwen. De Korte Akkeren blijft eeuwenlang een 'open' gebied, met alleen wat bebouwing aan de randen, langs het water van de Kromme Gouwe, de Turfsingelgracht en de Hollandsche IJssel. Dat verandert in de 19e eeuw, als eerst een begraafplaats en later de Kaarsenfabriek en de Garenspinnerij zich er vestigen. Omdat die bedrijven nieuwe arbeiders werven en de binnenstad uitpuilt, wordt de Korte Akkeren de eerste echte woonwijk buiten de singels. Aanvankelijk is die woningbouw het resultaat van particulier initiatief,maar met de komst van de Woningwet in 1901 neemt de gemeente de regie. Er worden uitbreidingsplannen gemaakt, er komen woningbouwverenigingen en dan raakt de woningbouw in een versnelling. Vóór de Tweede Wereldoorlog wordt 'de Korte Akkeren Oud' volgebouwd, na de oorlog zijn 'de Korte Akkeren Nieuw' en het Weidebloemkwartier aan de beurt. Aan het eind van de jaren vijftig zijn de woonbuurten volgebouwd, maar de ontwikkeling stopt niet. Cor Revet schetst al deze ontwikkelingen op maandag 27 nobember a.s.

Hoe anders verloopt de geschiedenis van de wijk Nieuwe Park. Hier geen arbeiderswoningen, maar vooral woningen voor de nieuwe middenklasse. Er ontstaan in deze periode functies zoals middenkader, technisch specialisten en hogere ambtenaren. Kandidaten verwachten bij een nieuwe baan een bijpassende woning. Oosthaven, Westhaven , Gouwe en Turfmarkt zijn het domein van elite en instellingen. Er moet nieuw gebouwd worden aan de randen van de stad. Straten als de Van Beveninghlaan en de Crabethstraat zijn het resultaat van particulier initiatief, aangevuld met een flinke dosis meedenken en snel reageren van de gemeenteraad. Cilia den Boer neemt de geschiedenis van Nieuwe Park voor haar rekening. Net als Cor Revet zal zij het contrast zoeken tussen de twee Goudse wijken.

Cor Revet is geboren in de Korte Akkeren. Hij is jurist en werkte als ambtenaar bij verschillende overheden. Als amateurhistoricus verdiept hij zich in de geschiedenis van zijn familie en in die van Gouda. Cor was een van de auteurs van 'Stad van Gouwenaars' , wat een vervolg kreeg in het lidmaatschap van de gemeentelijke straatnamenadviescommissie. Hij is lid van de redactie van de 'Tidinge' en is actief bij de cursus Goudologie en bij Gouda Tijdmachine. Ook is Cor lid van de Klantenraad SAMH en vrijwilliger bij het Streekarchief, ook als bestuurslid van de Vrienden van Archief en Librije.

Cilia den Boer is tolk-vertaalster Engels en tekstschrijfster. Zij woont vrijwel haar hele leven in Gouda en kent de stad door en door. Cilia is al jarenlang actief als vrijwilligster in cultuurhistorisch Gouda. Ze heeft vele projecten gedaan voor Die Goude, het Streekarchief Midden-Holland (Vele Handen) en Open Monumentendag. Ook zij is lid van de Klantenraad SAMH.

Locatie
Sociëteit Concordia
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Omschrijving doelgroep 
De lezing is bestemd voor alle volwassenen die belangstelling hebben voor de geschiedenis van Gouda
Deel dit: