Activiteit

Fototentoonstelling Herenstraat

vr 15 dec 2023 - zo 21 apr 2024 , 11:00 - 17:00 uur
Illustration

Tot eind april geeft Museum Gouda in de bescheiden tentoonstelling Herenstraat het podium aan de wijk Korte Akkeren. De Goudse fotograaf Mariëtte Lock leerde de buurt de afgelopen jaren van dichtbij kennen en neemt bezoekers mee in het dagelijks leven van de Herenstraat. De veertien foto’s in Museum Gouda vormen een treffend beeldverslag van dit leven, waarin de stoep het verlengde is van de huiskamer.

In de jaren 70 maakten de karakteristieke arbeiderswoningen aan de Herenstraat plaats voor de typische blokken-bouw van die tijd. De beelden van Mariëtte Lock laten zien dat het grijze, eenvormige uiterlijk van de straat in sterk contrast staat met de warmte en veelkleurigheid van haar
bewoners. De afgelopen jaren was Lock bijna dagelijks met haar camera in de Herenstraatte vinden. Enkele maanden bracht ze in een schaftkeet door, om letterlijk deel uit te maken van de buurt en haar bewoners. Het heeft geresulteerd in een persoonlijk, ongepolijst portret van deze Goudse straat.

Gouwenaars in beeld
Gelijktijdig aan de tentoonstelling in het museum, zet Mariëtte Lock opnieuw haar camera op in een schaftkeet. Deze tijdelijke studio staat naast de ingang naar de museumtuin. Alle Gouwenaars zijn van harte welkom om zich in te schrijven voor het maken een portretfoto. De portretten zullen samen met diverse Herenstraat-portretten te zien zijn in het Tapijthuis (bouwlocatie).

Documentair fotograaf
Mariëtte Lock (1977) heeft een sociaalwetenschappelijke achtergrond en ook in haar werk als fotograaf staan mensen - en hoe die zich in een groep bewegen - centraal. Ze was een van de twintig genomineerden voor de SO Award 2023 van beroepsvereniging voor fotografen DuPho. De tentoonstelling Herenstraat in Museum Gouda loopt tot 21 april 2024.

Locatie
Museum Gouda
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
start / einde
Gestart op vr 15 december 2023. Beëindigd zo 21 april 2024
Deel dit: