Activiteit

Lezing Johannes Passion

vrijdag 1 maart 2024 , 20:00 - 21:30 uur
Illustration

Rens Bijma werd geboren op 4 december 1947 in Groningen. Hij zong o.a. als tenor in de Laurenscantorij en in het koor van de Nederlandse Bachvereniging. Hij dirigeerde docentenkoren en tijdelijk de Cantorij van De Oude Kerk in Soest. Hij organiseert mede projecten van het vocaal-instrumentale ensemble Quintessens, ontwerpt daarvoor programma’s en zingt hierin als tenor of bas.

In 1992 publiceerde hij samen met Jos van Veldhoven een artikel in het Tijdschrift voor Oude Muziek over Bachs rol tijdens de uitvoering van zijn cantates in Leipzig als dirigent en als klavecinist.

Sinds zijn pensionering eind 2010 heeft hij zich ten doel gesteld de uitvoeringspraktijk van Bachs vocaal-instrumentale werken in Leipzig te bestuderen, in goede samenwerking met Jos van Veldhoven (tot zomer 2018 artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging). Sedert december 2016 heeft hij een deel van het hierbij ontstane materiaal gebruikt voor een promotietraject onder leiding van prof. dr. Albert Clement. Op 11 december 2017 promoveerde hij in Utrecht tot doctor in de muziekwetenschap.

Zijn proefschrift en uitgebreide achtergronden en naspeuringen kunt u vinden op zijn website.

Locatie
Oud-Katholieke Kerk
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Documenten
Deel dit: