Activiteit

Humanistisch Café: Film ‘Límites sin Límite’

dinsdag 19 maart 2024 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

.Film ‘Límites sin Límite’ gevolgd door een lezing over de problematiek aan de grens VS - Mexico Sprekers : Nellie Markus

Sinds 2009 zijn wij druk bezig om in het kindhulpprogramma van Nuestros Pequeños Hermanos in Mexico (in Nederland vertegenwoordigd door WereldOuders te Hilversum) kwetsbare jongeren, door middel van creatieve projecten, hun zelfvertrouwen terug te geven. Door de nare omstandigheden waaruit zij komen, zijn zij vaak gesloten naar anderen toe. De creatieve projecten zijn voor de jongeren een uitlaatklep en een manier om hun verleden een plekje te geven.

De film gaat over het waarom Mexicanen de grens oversteken naar de VS. De jongeren hebben een theaterstuk gemaakt over dit thema. Wij hebben dit gefilmd en bewerkt. Het is geen perfecte film, in die zin dat we met heel simpele apparatuur werken maar het publiek dat de film al gezien heeft, is geraakt.

Dan de lezing deze is gebaseerd op de volgende boeken;

  • Op de vlakte der Slangen - Paul Theroux
    De schrijver reist langs de grens van de VS – Mexico vanaf de Grote Oceaan tot de Golf van Mexico. En praat met mensen die aan de Mexicaanse kant wonen, afgescheiden door een metershoog hek van de welvarende Amerikaanse kant, en met Amerikanen die door het hek zijn afgescheiden van deerarmde Mexicaanse kant.
  • Vertel me het einde - Valeria Luiselli
    Valeria is tolk bij de immigratierechtbank in de VS en moet ieder kind dat de grens zonder ouder is overgestoken 40 vragen stellen. In theorie makkelijk maar in de praktijk is het ongelooflijk moeilijk om de verbrokkelde verhalen van de kinderen op papier te krijgen. Deze kinderen jagen niet de Amerikaanse droom na maar vluchten uit de nachtmerrie waarin ze leven.
  • De streep wordt een rivier - Francisco Cantú
    Om getuige te kunnen zijn van de gebeurtenissen aan de grens besluit Francisco dienst te nemen bij de US Border Patrol, de Amerikaanse grenswacht. Dit boek is zijn persoonlijke verslag. Hij detineert uitgeputte, uitgedroogde en wanhopige mannen, vrouwen en kinderen. Hij onderschept drugspartijen en bergt dode lichamen. Het werk eist een zware tol, hij krijgt nachtmerries en neemt ontslag. Maar ook daarna blijft de periode hem volgen. In dit boek probeert hij zijn geschiedenis een plaats te geven.

Met de jongeren hebben we ook gepraat over de vluchtelingen die naar Europa komen en de jongeren in Mexico willen ook door middel van hun film en de lezing die we met elkaar hebben gemaakt laten zien dat niemand zomaar vlucht. En dat we moeten zoeken naar een humane oplossing.

Locatie
Ajour hoeve Bloemendaalseweg 41 Gouda
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: