Activiteit

Leesclub bibliotheek Gouda: Alma's dochters

woensdag 15 mei 2024 , 14:00 - 15:30 uur
Illustration

De bibliotheek Gouda heeft een eigen leesclub: Over boeken gesproken. Steeds staat een ander (non-fictie)boek centraal. Je kunt je per keer aanmelden. Op 15 mei om 14.00 uur bespreken we Alma’s dochters van Jutta Chorus.

Alma's dochters
Aan de rand van een Italiaanse vallei vindt Lili eindelijk haar Air-Francekoffertje terug. Eruit vallen de levens van haar voormoeders, van Alma, Elly en Sylvia. Vrouwen die, net als zijzelf, pioniers waren op allerlei terreinen: de letteren, de journalistiek, de film. Hoe komt het dan dat hun namen in de geschiedenis nauwelijks voorkomen?

Ze leefden naast Aletta Jacobs, Marga Klompé en de Dolle Mina’s. Maar in het dagelijks leven van Alma en haar dochters bleven mannen het middelpunt van het universum. De vrouwen mochten al dankbaar zijn dat ze hun satellieten waren. Hun bloei bleef, zoals een van hen zegt, ‘in het verborgene’.

Aan de hand van brieven, dagboeken, foto’s en gesprekken haalt Jutta Chorus vijf bijzondere vrouwen uit de schaduw. ‘De vrouwelijke lijn wordt in elke generatie overwoekerd door steeds nieuwe mannennamen, je raakt haar zo makkelijk kwijt.’ Vijf sprankelende en wanhopige levens in één meeslepende familiegeschiedenis.

Over Jutta Chorus
Jutta Chorus is schrijver en journalist voor NRC Handelsblad. In 2003 won ze de Prijs voor Dagbladjournalistiek voor haar bijdragen over de korte politieke carrière van Pim Fortuyn. Ze beschrijft van dichtbij prominente maatschappelijke figuren, zoals het campagneboek In de ban van Fortuyn (met Menno de Galan) laat zien of het portret Beatrix. Dwars door alle weerstand heen (2013). In 2009 verscheen de kroniek Afri. Leven in een migrantenwijk over de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Het werk werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2010 voor het beste journalistieke boek en het Beste Rotterdamse Boek.

Aanmelden
Je kunt je gratis aanmelden bij Anita Ootjers, via: a.ootjers@bibliotheekgouda.nl. De bijeenkomst is van 14.00 uur tot 15.30 uur in Van Noord, Lekkenburg 1.

Locatie
Locatie: Ontmoetingscentrum Van Noord / Lekkenburg 1 / Gouda
Deel dit: