Activiteit

Lezing: Brug- en wegtollen in Gouda

woensdag 17 april 2024 , 20:00 - 21:00 uur
Illustration

Op woensdag 17 april 2024 verzorgt Paul Wennekes in sociëteit Concordia een lezing over de brug- en wegtollen die ooit om Gouda hebben gestaan. De lezing wordt georganiseerd door de historische vereniging Die Goude en is vrij toegankelijk. De lezing start om 20.00 u. en duurt ongeveer een uur. Na de lezing zal Die Goude een algemene ledenvergadering houden.

In zijn lezing gaat Paul Wennekes in op de geschiedenis van één brugtol en vijf wegtollen die ooit om Gouda hebben gestaan. In een korte introductie zal Wennekes eerst ingaan op de ontwikkeling van de transportbehoefte in het algemeen. Ook zal hij aandacht besteden aan het ontstaan van het wegennet in de Nederlanden tussen de 15e en de 20e eeuw. Hierbij zal hij met name inzoomen op de rol die de tolwegen daarbij speelden. Paul Wennekes zal vervolgens uitleggen wat de kenmerken van een tolweg in voormelde periode waren.

Vervolgens zal Wennekes per Goudse tol schetsen wat de ontstaansgeschiedenis van die tol is geweest en waarom de betreffende brug cq weg als noodzakelijk werd gezien. Ook zal hij laten zien hoe het bestaan van de tol is beïnvloed door veranderingen in de omgeving en op welke wijze elk van de tollen door zowel interne acties als externe factoren gedwongen werd te verdwijnen.

Paul Wennekes woont in Gouda en hij is amateurhistoricus. Na zijn pensionering is hij zich gaan verdiepen in de geschiedenis van Gouda in het algemeen en die van de Bloemendaalseweg in het bijzonder. Hij is medeauteur van het boek ' Bloemendalers aan de Cleijwech'.

Locatie
Sociëteit Concordia
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Omschrijving doelgroep 
Iedereen die belangstelling heeft voor de geschiedenis van Gouda
Thema
Geschiedenis van Gouda
Deel dit: