Activiteit

The body politic (Movies that Matter)

dinsdag 30 april 2024 , 20:00 - 22:15 uur
Illustration

In de april-documentaire in de reeks Movies that Matter staat de jonge burgemeester van Baltimore centraal, die het over een heel nieuwe boeg wil gooien met zijn strijd tegen dodelijk geweld. Het is een bijzondere maar bewerkelijke aanpak en een van de lange adem. En andere overheden willen hem niet helpen. 

In 2020 kandideert Brandon Scott, een zwarte man getogen en geboren in Baltimore, voor het burgemeesterschap in zijn stad. Veel kans maakt hij niet. Maar vlak voor de verkiezingen gebeurt er in Minnesota iets vreselijks: een jonge zwarte man, George Floyd, komt door politiegeweld om het leven en via social media kan iedereen zien hoe. Heel Amerika staat op zijn kop, ook in Baltimore gaan duizenden mensen de straat op in Black lives matter-demonstraties en enkele dagen later wint Scott de verkiezingen.

De buurt in
Het is in Amerika geen populaire boodschap en Scott krijgt van andere overheden dan ook geen hulp. Wat hij voor ogen heeft is echter niet ‘structureel’ op de manier die je misschien zou verwachten. Scott wil zich volledig richten op straatwerk, bewustzijnscampagnes en een-op-een praten met mensen die een risico-factor zijn. Namelijk met die personen waarvan verwacht kan worden dat ze ‘shooters’ zullen worden. Hen wordt ook hulp aangeboden met het zoeken naar werk, educatie en voorzieningen.

Het is een opmerkelijke methode en door het beperkte budget, nota bene deels ‘afgepakt’ van de politie, kunnen zijn ambtenaren en vrijwilligers zich maar op één stadsdeel richten. Van alle kanten wordt Scott op zijn vingers gekeken en onder kritiek bedolven. Een eenzame strijd met een onzekere uitkomst.

Gabriel Francis Paz Goodenough, USA 2023 - 91 min

NB: film is Engels ondertiteld. Aansluitend een Q&A over de situatie in Gouda.

Locatie
Filmhuis Gouda
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: