Activiteit

Wilhelmina, de pronte Duitse prinses in Holland

maandag 13 mei 2024 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Op maandag 13 mei 2024 zal Maarten-Jan Dongelmans in sociëteit Concordia, Westhaven 27, een lezing houden over Wilhelmina van Pruisen. De lezing - die georganiseerd wordt door de historische vereniging Die Goude - begint om 20.00 u en is gratis toegankelijk.

Zelfbewust maakt Wilhelmina van Pruisen (1751-1820) in 1767 haar opwachting in de Republiek, als bruid van de onzekere stadhouder Willem V. Na verloop van jaren bemoeit Wilhelmina zich actief met de politiek. Tegenstanders noemen haar Jezabel, aanhangers zien haar als Moeder des Vaderlands. Als patriotten Wilhelmina staande houden in de Bonrepas, roept zij de hulp in van haar broer, de koning van Pruisen. De restauratie gaat gepaard met zuiveringen en Wilhelmina’s populariteit daalt. Na de Franse inval vlucht het echtpaar naar Engeland. Later draagt Wilhelmina vanuit Duitsland bij aan het ontstaan van het nieuwe koninkrijk.

Drs. Maarten-Jan Dongelmans publiceerde meerdere historische studies; de meest recente verscheen in het najaar van 2022 onder de titel: ‘Oranjeprinses op drift, Wilhelmina van Pruisen en de Nederlanders’. Het eerste exemplaar van deze interessante biografie werd aangeboden aan prinses Margriet der Nederlanden in paleis Het Loo.

Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Omschrijving doelgroep 
Iedere Gouwenaar die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nederland en van Gouda in het bijzonder
Deel dit: