Humanistisch Café:‘Is onze democratie sterk genoeg? door Boris van der Ham
Wat moet er veranderen om onze democratie sterker te maken? Aan alle kanten wordt de vrije democratie aangevallen. De zogenaamde 'illiberale' leiders zoals Poetin en Orban vinden onze vrije samenleving decadent. Zulke geluiden zijn ook in Nederland te horen. Is onze democratie sterk genoeg om deze aanvallen te weerstaan, ook in Nederland? Wat doet de versnippering van de politiek?
Boris van der Ham (1973) is een Nederlands voormalig politicus voor D’66, bestuurder, acteur en zanger. Hij zat van 23 mei 2002 tot 20 september 2012 in de Tweede Kamer. Na zijn politieke loopbaan werd hij bestuurder bij verschillende organisaties en schrijver en pakte hij zijn acteercarrière weer op.
In 2012 werd Van der Ham gekozen tot onbezoldigd voorzitter van het Humanistisch Verbond. Bij zijn verkiezing stelde Van der Ham: “Het humanisme is in potentie de grootste levensbeschouwelijke stroming van Nederland, en verbindt onder meer atheïsten, agnosten en vrijzinnigen." Hij hekelde de soms roekeloze en onverschillige wijze waarop in Nederland met fundamentele vrijheden wordt omgegaan. "Een wet die religieuze opvattingen onderscheidt van andere opvattingen en daar vervolgens speciale bescherming voor biedt, vind ik vreemd. Opvattingen of gebruiken kun je niet voortrekken vanwege het simpele feit dat die religieus zijn. Waar religie een voorkeursbehandeling krijgt, kom ik in het geweer". Hij roept vrijzinnigen en humanisten op om meer op te komen voor het belang van een seculiere levensbeschouwing: "Vrijheid kan niet zonder concrete actie. Verwaarloos je dat, dan zal het vacuüm door anderen worden ingevuld, die niet zelden opvattingen hebben die haaks staan op de onze.’’ ‘
Van der Ham diende vele wetsvoorstellen in om onze democratie te versterken en schreef onder meer het boek 'De Koning kun je niet spelen'.